Utrecht vergroot het voetgangersgebied

De gemeenteraad van Utrecht heeft via een motie besloten het voetgangersgebied in het centrum tijdelijk fors uit te breiden om zo meer ruimte te creëren waarmee aan de anderhalve meter kan worden voldaan.

TLN kan zich voorstellen dat deze maatregel nodig is. Wat hierbij voor TLN belangrijk blijft, is dat de gemeente in combinatie met deze uitbreiding de mogelijkheden voor een zo duurzaam mogelijke bevoorrading van de stad niet verkleint. De logistieke sector is een vitaal onderdeel van de maatschappij en vormt de bloedsomloop voor de leefbaarheid van steden.
De betreffende motie is ingediend door D66, PvdA, VVD, CDA en PVV. Het huidige voetgangersgebied wordt in de weekenden tijdelijk uitgebreid met de oostzijde van de Oudegracht tussen de Smeebrug en de Potterstraat. Ook de Neude, Zadelstraat, Servetstraat, Stadhuisplein, Annastraat, Schoutenstraat en Oudkerkhof worden het terrein van de voetgangers (zie kaart). Op een later tijdstip wordt eventuele uitbreiding naar bepaalde werkdagen besproken.

Geel is nu al voetgangersgebied en oranje wordt daaraan toegevoegd. Meer verkeer is welkom in de groene straten

Het bevoorradend verkeer zal vanaf 20 juni tot zeker 1 november 2020 in de weekenden in het uitgebreide gebied rekening moeten houden met de in het centrum geldende venstertijden. Door het beperken van de toegang zullen in kortere tijd meer voertuigen moeten worden ingezet om de bevoorrading te realiseren. Hierdoor wordt slim, efficiënt en duurzaam vervoer aanzienlijk lastiger te realiseren.

TLN gaat samen andere organisaties en de gemeente Utrecht de ontwikkelingen monitoren en de noodzaak van de maatregel op de voet volgen.

Meer weten?

Contact de expert

Anne-Marie Nelck

Clustermanager distributie