Verkeersdrukte mag goederenvervoer niet hinderen

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil de drukte op de weg beperken, zodat het vrachtverkeer door kan rijden. Het goederenvervoer moet Nederland en de rest van Europa ongemoeid kunnen bevoorraden, benadrukt de minister.

Bij het Tweede Kamerdebat over het openbaar vervoer, infrastructuur en corona van vandaag uitten verschillende Kamerleden hun zorgen over de toename van de verkeersintensiteit, door de afschaling van coronamaatregelen. Omdat de verkeersdrukte toeneemt, zoekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar praktische oplossingen om het weggebruik beter te spreiden. Bijvoorbeeld door plannen met werkgeversorganisaties te maken om thuiswerken blijvend te stimuleren en zo spitsdrukte te voorkomen. Ook blijft Van Nieuwenhuizen in Europa pleiten voor green lanes bij grensovergangen, zodat het vrachtverkeer niet stil komt te staan.

Tijdens het Tweede Kamerdebat werd ook stilgestaan bij de economische situatie in de transportsector. Van Nieuwenhuizen gaf dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat knelpunten in de transportsector blijft monitoren. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de coronamonitor van TLN en houdt de minister bijna wekelijks overleg met TLN, evofenedex en VERN.
Om de economie op gang te houden, wil Van Nieuwenhuizen bepaalde infraprojecten versneld uitvoeren. Daarom bekijkt het ministerie welke grond-, weg- en waterbouwprojecten zij naar voren kunnen halen.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid