Waar begin ik met digitalisering?

‘Waar moet ik in hemelsnaam beginnen als ik wil gaan digitaliseren?’ Het is een vraag die Juliette van Neerijnen en Wout van den Heuvel van het team Digitalisering bij TLN regelmatig van leden horen. ‘En het is ook een goede vraag’, aldus Van den Heuvel, ‘een heel begrijpelijke vraag ook want het aanbod van IT-systemen, apps en platforms groeit elke dag.

Het is goed om je te realiseren dat digitalisering een middel is om je bedrijfsdoelstellingen te helpen realiseren. Het is dus een onderdeel van je ondernemerschap maar dat kent meer elementen dan middelen alleen. Ons advies is: bekijk digitalisering bijvoorbeeld vanuit een INK managementtool. Hoe verhoudt het middel digitalisering zich tot de mensen in je organisatie, sluit het aan bij de visie, welk proces ondersteunt het en niet onbelangrijk, hoeveel budget is er beschikbaar?

De eerste stap die bedrijven vaak zetten bij digitalisering is het aanschaffen van een systeem. De vraag is of dit de juiste stap is. Niet zelden komt men dan tot de conclusie: eerst organiseren dan automatiseren.

Overzicht ICT-landschap

In dit overzicht zie je op welke afdelingen of aandachtsgebieden je in je bedrijf kunt gaan automatiseren met verschillende deelprocessen. In combinatie met een INK managementmodel geeft dit jou inzicht waar je staat op de digitaliseringsladder. Met dit inzicht ben je als ondernemer beter in staat om goede gesprekken te voeren met bijvoorbeeld medewerkers en de IT-leveranciers over de te nemen stappen op weg naar data gedreven ondernemen. Dat is uiteindelijk het doel waarbij digitalisering de ondernemer vooruit helpt.

Dit artikel is gepubliceerd in HUB 9, hét ledenblad van TLN. Auteur: Wout van den Heuvel

Meer weten?

Contact de expert

Denise van Vliet

communicatieadviseur