De Praktijk Trainer Nascholing (PTN-er)

De Praktijk Trainer Nascholing (PTN-er) is een mentorchauffeur die de praktijktraining voor Code 95 mag geven. Dat is voor veel chauffeurs een mooie kans om kennis en ervaring te delen met hun collega’s. Bovendien biedt het transportbedrijven de kans om de nascholing na de cursusdag beter te laten doorwerken in de werkprocessen, omdat de PTN-er in het bedrijf rondloopt en gewenst gedrag blijft aanmoedigen. Het CBR certificeert de Praktijk Trainer Nascholing (PTN-er) weer officieel per 1 april 2022.

De houder van het Praktijktrainer Nascholing-certificaat (PTN-certificaat) mag aan de medewerkers van het bedrijf waar hij/zij werkt, praktijktrainingen geven die meetellen voor de nascholing voor code 95. Het PTN-certificaat is gekoppeld aan de persoon én aan het transportbedrijf waar de praktijktrainer werkt en geldt alleen voor trainingen aan medewerkers binnen het bedrijf. Het PTN-certificaat is vijf jaar geldig.

Voorwaarden om een PTN certificaat te kunnen behalen: dit moet elke vijf jaar herhaald worden!

Minimumleeftijd: 23 jaar en 5 jaar ervaring als beroepschauffeur in de 8 voorafgaande aan de uitgifte van het PTN-certificaat

  1. De kandidaat volgt de cursus ‘Coaching en feedback geven’ (2 dagdelen) bij een door het IBKI erkende opleider. Hieronder treft u daarover meer informatie aan.
  2. De kandidaat doet een lesaudit bij het CBR en sluit die met goed gevolg af.
  3. De kandidaat slaagt voor de Rijvaardigheidsanalyse (RVA) bij het CBR

Verplichte cursus

De vanuit de WRM verplichte cursus ‘Coaching en Feedback’ kan op diverse plekken worden gevolgd. Transportopleider.nl is een coöperatie van diverse opleiders met een landelijke dekking. Zij hebben speciaal voor aankomende PTN-ers een cursusdag ontwikkeld, die ook gevolgd kan worden in de totale opleiding voor mentorchauffeur.

De IBKI-cursus wordt door lokale rijscholen ook aangeboden in hun overzicht, maar blijkt niet altijd beschikbaar. Bekijk hier een overzicht.

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom

Aanbod training en scholing

Voor informatie en contact over kwalitatieve en praktijkgerichte training en scholing, toegespitst op de logistieke- en transportsector kijk bij TLN-opleidingen. Informatie en contact over opleidingen op het terrein van expeditie, logistiek en douanewetgeving kijk bij Fenex-opleidingen.