Transitievergoeding

Rekenprogramma's 

Hoogte transitievergoeding

Als een arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever beëindigd wordt, is hij een transitievergoeding verschuldigd. De hoogte hiervan staat vast en wordt bepaald door de duur van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer. Tot en met 31 december 2019 golden voor oudere werknemers met langere dienstverbanden aparte regelingen voor het vaststellen van de hoogte van de transitievergoeding.

Met ingang van 1 januari 2020 geldt voor iedereen dezelfde regel voor het vaststellen van de hoogte van de transitievergoeding, namelijk 1/3 maandsalaris per dienstjaar.

Compensatieregeling

Met ingang van 1 april 2020 ging de compensatieregeling van kracht. Als je een werknemer in dienst hebt gehad die de volledige wachttijd van 104 weken ziekte heeft doorlopen en je beëindigt het dienstverband met deze werknemer, dan kun je de betaalde transitievergoeding onder voorwaarden terugvragen bij het UWV. Deze regeling gaat in met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Voor ‘oude’ gevallen kon de aanvraag voor compensatie van de transitievergoeding nog gedaan worden tot en met uiterlijk 30 september 2020.

De voorwaarden voor het terugvragen van de transitievergoeding vind je hier. De regeling geldt ook indien de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden is beëindigd en je hierbij de transitievergoeding hebt betaald.

Rekenprogramma’s

TLN heeft een tweetal rekenprogramma’s gemaakt voor de transitievergoeding. De eerste kan gebruikt worden voor dienstverbanden die in 2024 beëindigd worden. De tweede is voor dienstverbanden die in 2023 beëindigd werden. De datum waarop de ontslagvergunning is aangevraagd en/of het ontbindingsverzoek is ingediend, is hierbij bepalend.

Download hier onze tool.