Bereken vanaf nu je CO2-uitstoot met de TLN Kostprijscalculator

Leden van TLN kunnen met de TLN Kostprijscalculator een helder overzicht maken van de kostprijsstructuur. Vanaf heden kun je met deze tool ook je CO2-uitstoot berekenen en toerekenen.

Er is een groeiend belang van het berekenen en toerekenen van CO2-emissies in transport en logistiek om te voldoen aan klantvragen en om de waarden van jaar tot jaar te kunnen verminderen.

De basis van de berekening en toerekening van de TLN Kostprijscalculator is de COFRET-methode. Dit is een makkelijke manier om een CO2-uitstoot berekening te doen. Voor het berekenen van de CO2-uitstoot is de basis de rit, het aantal kilometers en het brandstofverbruik. En voor het toewijzen van CO2-uitstoot is, naast de berekende CO2-uitstoot, de lading (bijvoorbeeld het aantal pallets) per stop en de vogelvlucht afstand bepalend.

In de TLN-Kostprijscalculator zijn de berekeningen per jaar en per rit gebaseerd op WTW waarde (Well-To-Wheel) van diesel (B7 blend) zoals opgenomen in de lijst emissiefactoren. De WTW waarde van diesel is 3,256 Kg CO2-eq/eenheid. Voor de berekening en toerekening van een rondrit kan gekozen voor de WTW waarde of TTW waarde (Tank-To-Wheel) van diesel (b7 blend), biodiesel (HVO) en Bio-LNG.

Wil je meer informatie over hoe je dit kunt berekenen? TLN heeft een handige video gemaakt om je stap voor stap uit te leggen hoe je dit doet. Bekijk de video hieronder!

Wil je eerst meer informatie over de TLN Kostprijscalculator? Klik dan hier.

Meer weten?

Contact de expert

Roger van Straaten

Beleidsadviseur

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.