EU stelt geld voor truckparkings in vooruitzicht

Het ziet er naar uit dat Nederland € 6,5 miljoen aan Europese subsidies krijgt voor de ontwikkeling van vijf beveiligde truckparkings langs drukke goederencorridors. Eind vorig jaar had Nederland een subsidieaanvraag hiervoor in Brussel ingediend. Vandaag werd bekend dat de aanvraag is goedgekeurd. Naar verwachting bevestigt de Europese Commissie dit binnen enkele weken.

Met de subsidie is de aanleg van zo’n 1.600 parkeerplekken met voorzieningen voor chauffeurs langs belangrijke snelwegen voor het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven een stap dichterbij gekomen. Het lijkt erop dat Nederland voor het tweede jaar succesvol geld ophaalt in Brussel voor beveiligde truckparkings. Vorig jaar ging het om een bedrag van 4 miljoen euro, voor vier parkings met in totaal zo’n 800 parkeerplekken. Daarvan zijn onlangs 210 nieuwe plekken op Maasvlakte Plaza beschikbaar gekomen.

Nieuwe truckparkings
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de bestuurders van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Zeeland hebben de Europese subsidie aangevraagd voor de aanleg van drie nieuwe beveiligde truckparkings bij Maasbree (A67), North Sea Port Vlissingen (N62/A58), Nieuw Reijerwaard (A15) en de opwaardering en uitbreiding van twee bestaande parkings bij Bocholtz (A76) en Kanters Moerdijk (A16). De Europese subsidie dekt maar een deel van de geschatte kosten hiervoor. De resterende middelen moeten komen van private en publieke partijen. De subsidie vergroot de kans dat de gelden komen en de parkings daadwerkelijk gaan worden gerealiseerd. Dit moet vóór eind 2023 zijn gebeurd.

De subsidieaanvraag is voorbereid door het Rijk, de provincies, het havenbedrijf Rotterdam en TLN. Daarnaast neemt TLN deel aan de Expert Group Safe and Secure Parkings van de Europese Commissie, die de aanvraag ook heeft ondersteund.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid