Waar gaat het om?
De laatste jaren zijn vrijwel alle organisaties bezig met verduurzaming. Bedrijven in de transport en logistiek realiseren met hun voertuigen 3,5% van de totale CO2 -uitstoot in Nederland. Dat klinkt gering maar dat is het niet. Het gaat bij elkaar om bijna 3 miljard liter dieselolie. Daarom zijn er subsidies beschikbaar voor de verduurzaming van de sector. Er zijn of komen regelingen voor de aanschaf van duurzame voertuigen, laad- en tankinfrastructuur en voor het realiseren van efficiëntere ketenlogistiek met duidelijke besparing van het benodigde aantal kilometers.
Hieronder tref je een overzicht van alle subsidies waar in 2024 gebruik van gemaakt kan worden.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Maak gebruik van de MIA- en Vamil-regelingen bij de aanschaf van een elektrische of op waterstof gedreven voertuig. Daarnaast kan deze regeling gebruikt worden voor oplaadpunten, elektrische verreikers en mobiel elektrische hijswerktuigen. Met de MIA-regeling kan de korting oplopen tot maar liefst 45 procent van het investeringsbedrag. Met de Vamil-regeling kan de korting oplopen tot 75 procent van het investeringsbedrag.
Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET)
Wil je een zero-emissievrachtwagen aanschaffen? Dan kan er gebruikgemaakt worden van de AanZET-subsidie. Per jaar wordt hier een budget voor opengesteld. Houdt daarom de berichtgeving van de aanvraagdata in de gaten.
Energie-Investeringsaftrek (EIA)
Ben je van plan om te investeren in een energiezuinig voertuig? Dan kan er gebruikgemaakt worden van de EIA-regeling. Met deze regeling wordt 45,5 procent korting vrijgegeven op het investeringsbedrag van het voertuig.
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB)
De SSEB-regeling is gericht op de verduurzaming van werk-, voer-, en vaartuigen. Bij de aanschaf van een emissieloos bouwmateriaal, kan er gebruik worden gemaakt van de SSEB-regeling.
Wat betekent dit voor jou?
Houd de berichtgeving over de openstelling van de desbetreffende subsidieregelingen goed in de gaten. Voor diverse regelingen geldt dat het budget beduidend lager is dan de behoefte. Daardoor zijn sommige regelingen binnen korte tijd uitgeput. Het is dus van belang om ruim voor de openstelling van een regeling de vereiste voorbereidingen te treffen zodat je na de openstelling direct je aanvraag kunt indienen. Omdat dit voor transportbedrijven geen dagelijkse kost is, werkt TLN samen met een subsidieadviseur die leden rechtstreeks kunnen benaderen via: www.transportsubsidies.nl.