In Nederland is het al jarenlang mogelijk om op 18-jarige leeftijd als beroepschauffeur aan de slag te gaan. In veel andere EU-landen ligt de minimumleeftijd echter nog op 21 jaar. Hierdoor gaat veel jong talent verloren voor de transportsector, omdat jongeren zich eerst richten op andere beroepen waar ze wel direct aan de slag kunnen. De kans dat zij later alsnog kiezen voor een loopbaan als vrachtwagenchauffeur is vervolgens aanzienlijk kleiner.
Nederland als inspiratie
Nederland is een koploper als het gaat om de instroom van jonge chauffeurs. De nieuwe Europese regelgeving beweegt hopelijk richting de Nederlandse praktijk, waarin 18-jarigen goed opgeleid en verkeersveilig de weg op kunnen. Om dit standpunt kracht bij te zetten, wordt in de Europese lobby het verhaal van Charlene gedeeld. Charlene, werkzaam bij TLN-lid Maat Transport, is een jonge beroepschauffeur die aantoont dat een degelijke opleiding en een sterke focus op verkeersveiligheid ervoor zorgen dat ook jongeren succesvol en verantwoord kunnen deelnemen aan het zware transport.
IRU hoopt met deze campagne de beslissers binnen het Europees Parlement en de Europese Commissie te overtuigen van de voordelen van een geharmoniseerde minimumleeftijd van 18 jaar. Dit zou niet alleen de instroom van jonge chauffeurs vergroten, maar ook bijdragen aan het verminderen van het chauffeurstekort binnen de sector op Europees niveau.
Nederlandse betrokkenheid
De rol van Nederland in deze campagne is groot. De IRU heeft destijds bij TLN en STL aangeklopt met de vraag om een geschikte kandidaat te leveren die de Nederlandse situatie kon vertegenwoordigen. STL, dat BBL-studenten binnen het mbo detacheert bij TLN-leden, kon op korte termijn een geschikte kandidaat aanleveren én de benodigde middelen inzetten om een promotiefilmpje en interview te verzorgen voor de IRU.
We zijn er trots op dat wij als Nederlandse organisatie een jonge vrouwelijke chauffeur naar voren kunnen schuiven als inspirerend voorbeeld binnen deze Europese discussie. Met deze inzet hopen we dat de 4e Rijbewijsrichtlijn straks een toekomstgerichte en inclusieve wetgeving oplevert, waarin jonge chauffeurs in heel Europa dezelfde kansen krijgen om zich in de sector te ontwikkelen.