Op 12 maart heeft de regering van Donald Trump een verhoogd invoertarief van 25% voor staal en aluminium ingevoerd. Dit verhoogde tarief geldt voor een breed scala aan staal- en aluminiumproducten. In dit overzicht vind je alle goederencodes waarvoor dit tarief geldt. Op basis van gesprekken met medewerkers van de Amerikaanse overheid, concludeert het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen (in ieder geval niet op korte termijn) uitzonderingen gaan komen voor staal- of aluminiumproducten die van grote waarde zijn voor de Amerikaanse economie.
Tegenmaatregelen Europese Unie
De Europese Commissie heeft aangekondigd met twee pakketten aan tegenmaatregelen te komen:
- De tegenmaatregelen tegen de eerdere heffingen in de Verenigde Staten zijn in 2021 opgeschort. Deze opschorting loopt tot 31 maart 2025 en zal niet worden verlengd. Dat betekent dat vanaf 1 april aanstaande verhoogde invoerheffingen gaan gelden op de producten in de uitvoeringsverordening 2018/724. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om Amerikaans staal en staalproducten, cornflakes en luxe goederen, zoals jachten en speedboten. Naar verwachting zal ongeveer 6,4 miljard euro aan import onder deze nieuwe heffingen gaan vallen.
- Doordat de Amerikaanse maatregelen dit keer veel breder zijn dan in 2019, heeft de Europese Commissie een additioneel pakket van tegenmaatregelen aangekondigd, gericht op ongeveer 21,1 miljard euro aan import uit de Verenigde Staten. Bij de samenstelling van de lijst is rekening gehouden met de volgende criteria:
a. Subsidieerbaarheid van producten (is er een goed EU-alternatief voorhanden?);
b. Bij voorkeur eindproducten (en dus vooral consumentengoederen), dan grondstoffen of halffabricaten, zodat het concurrentievermogen van de Europese industrie zo min mogelijk wordt geraakt;
c. Welke goederen vallen al onder Canadese tegenmaatregelen (en is er voor de VS dus extra aanleiding om de weggevallen vraag uit Canada te compenseren door deze producten naar de Europese Unie te gaan exporteren)?
d. Welke goederen raken vooral de achterban van Trump of de economische belangen van de Trump-getrouwen (Elon Musk).
Mogelijk nog meer tegenmaatregelen
Medewerkers van de Amerikaanse overheid hebben de opdracht gekregen om uiterlijk 1 april met een advies te komen op welke wijze er tot een “Reciprocal Trade Plan” gekomen kan worden. Doel hierbij is om met de belangrijkste handelspartners, inclusief de Europese Unie tot een pakket voorstellen te komen om de handelstekorten van de Verenigde Staten te beperken. De Verenigde Staten kijken hierbij niet alleen naar tarifaire handelsbelemmeringen, maar ook naar non-tarifaire belemmeringen, zoals het BTW-stelsel of de Digital Services Act. Naar verwachting zal er op basis van dit plan aanvullende invoerheffingen voor een groot aantal goederen uit de EU worden voorgesteld, met mogelijk weer tegenmaatregelen daarop door de Europese Unie.
Verhoging havengelden
Voor de sector transport en logistiek is het van belang om te beseffen dat voor het exporteren van goederen de havengelden fors omhoog gaan in de Verenigde Staten. Hierbij gaat het om een cumulatieve verhoging voor schepen die niet in de Verenigde Staten zijn gebouwd, voor niet in de VS gevestigde rederijen, en een extra verhoging voor schepen in Chinees eigendom of in geval van een Chinese rederij. In totaal kan het havengeld 3 miljoen USD per aanloop hoger komen te liggen. Dit kan leiden tot forse veranderingen voor de routes die vrachtschepen varen. Het gevolg is bijvoorbeeld dat zij slechts één Amerikaanse haven aandoen, of aanleggen in Mexico of Canada en het vervolgtraject per binnenvaartschip, trein of vrachtauto laten uitvoeren.
Taskforce van brancheverenigingen
VNO/NCW heeft een taskforce van brancheverenigingen en individuele ondernemingen opgezet, zodat het bedrijfsleven snel kan reageren op de steeds veranderende situatie. Transport en Logistiek Nederland en Fenex maken deel uit van deze Taskforce. De Taskforce staat in nauw contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken.
Het bedrijfsleven heeft de mogelijkheid om te reageren aan de concept-lijst van tegenmaatregelen die de Europese Commissie heeft opgesteld. Dit kun je hier doen. Ook organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken op woensdag 18 maart van 15:00 tot 16:30 een dialoogsessie voor het bedrijfsleven. We beseffen dat dit kort dag is. De bijeenkomst is zowel fysiek (Rijnstraat 8, Den Haag) als online bij te wonen. Aanmelden kan via secretariaat@fenex.nl