Handreikingen vergroten inzicht in elektrisch rijden

Onlangs organiseerde Logistiek010 een webinar over de transitie naar duurzame (stads)logistiek. TLN begeleidde een van de deelsessies, over elektrisch rijden.

Logistiek010 is een Rotterdamse community voor partijen die zich bezighouden met schone en efficiënte stadslogistiek. Het gaat dan om bedrijven die goederen vervoeren of laten vervoeren, maar ook om overheden, kennisinstituten en onderwijsinstellingen. TLN maakt ook onderdeel uit van de Logistiek010-community.

Inkijk in elektrisch rijden

Met de Online Simulator Elektrisch Rijden (zie ook afbeelding) krijg je als ondernemer snel en eenvoudig inzicht in wat elektrisch rijden betekent voor je bedrijfsbeleid, zowel financieel als organisatorisch. Sanne Aelfers van Districon, dat de webtool in opdracht van TLN en evofenedex en met steun van de Topsector Logistiek ontwikkelde, gaf tijdens de deelsessie een korte toelichting.

‘Op basis van de door jou ingevoerde gegevens – zoals het type voertuig, de lengte van de route en het aantal stops – berekent de webtool onder andere het benodigde type accu, de operationele kosten, de benodigde laadtijd en het type laadpaal.’

De Online Simulator Elektrisch Rijden is specifiek bedoeld voor ondernemers die nog weinig tot geen ervaring hebben met elektrisch rijden. Aelfers: ‘Op basis van de simulator krijg je een inkijk in de gevolgen van elektrisch rijden op basis van je huidige logistieke operatie. Dit geeft een eerste inzicht hoe aan de slag te gaan met de overstap naar elektrisch vervoer.’

Oplossing voor logistiek laden

Jeroen Kroonen van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) sprak over ‘de nationale routekaart’ om tot ‘een jong volwassen markt voor logistiek laden’ te komen. Hij zet daarbij vooral in op publiek-private samenwerking, zo vertelde hij tijdens de deelsessie.

‘Enerzijds geven we gemeenten een handreiking, door ze mee te nemen in het transitieproces. Wat komt op ze af? Hoe kunnen ze daar op anticiperen? Anderzijds adviseren we ondernemers. Bijvoorbeeld door ze te wijzen op de samenwerkingsmogelijkheden bij de ontwikkeling van laadstations en de productie van accu’s. Maar ook door het belang van een gestructureerd inkoopproces te benadrukken. Het loont om goed en gericht om je heen te kijken, om zo te komen tot de voor jou meest kosteneffectieve en toekomstbestendige oplossing voor logistiek laden.’

Terugkijken?

Wil je het webinar, of een van de deelsessies, terugkijken? Of de bijbehorende presentaties nalezen/downloaden? Dat kan hier.

Meer weten?

Contact de expert

Team Sector en Beleid

Adviseurs