Kom nu in actie voor retrofit smart tacho 2!

Uit de informatiebijeenkomsten die TLN onlangs heeft gehouden over de komst van de smart tacho 2 en de retrofit bleek dat nog maar weinig bedrijven een planning hebben voor het vervangen van de tachograaf. TLN adviseert leden om nu in actie te komen en dit gelijk te laten lopen met de 2-jaarlijkse ijking, zodat niet alleen extra kosten kunnen worden vermeden maar ook de vervanging van tachografen gelijkmatig wordt verdeeld in de korte tijd die er nog rest. Ook lopen we minder risico dat er onvoldoende tachografen geleverd kunnen worden of dat de werkplaatsen te weinig capaciteit hebben om alle aanvragen aan te kunnen.

De smart tacho 2, op dit moment nog alleen geleverd door Continental VDO (VDO 4.1), wordt nu vooral geleverd aan truckfabrikanten die moeten zorgen dat alle nieuw geregistreerde voertuigen vanaf 21 augustus voorzien zijn van de smart tacho 2. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de smart tacho 2 van Stoneridge de type goedkeuring heeft en klaar is om te leveren.

De data voor retrofit zijn 1 januari 2025 (digitale en analoge tachografen) en 19 augustus 2025 (smart tacho 1). Er zijn nog geen exacte cijfers, maar de inschatting is dat circa 50% van de 6,2 miljoen in Europa rijdende vrachtauto’s geretrofit zal gaan worden. Dat betekent, voor de komende twee jaar, circa 1.150.000 extra nieuwe tachografen per jaar. De tachograafproducenten geven zelf geen cijfers maar hebben altijd aangegeven voldoende te kunnen produceren.

TLN heeft echter zorgen of er voldoende tachografen zullen zijn voor zowel de nieuwe voertuigen als voor de retrofit. Daarnaast maakt TLN zich ook zorgen over de capaciteit in de werkplaatsen wanneer er te lang gewacht wordt met de retrofit en werkplaatsen alles in een korte periode moeten realiseren. TLN roept daarom haar leden dan ook op om tijdig een planning te maken en deze te communiceren met de werkplaats, zodat zij zich op tijd kunnen voorbereiden.

Bekijk de Q&A en de informatiesheets over de smart tacho 2 en retrofit hier (exclusief voor TLN-leden). Daarnaast heeft TLN een informatievideo over de smart tacho 2 opgenomen waarin we uitleg geven over deze nieuwe tachograaf. Bekijk de video hier.

Meer weten?

Contact de expert

Erik Busser

Consultant

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.