Tachograaf 1

Digitale tachograaf

De digitale tachograaf is het controlemiddel voor rij- en rusttijden van de chauffeur. Het werd ingevoerd op 1 mei 2006. Sinds 15 juni 2019 moeten nieuwe voertuigen voorzien zijn van de ‘smart tachograaf’. We leggen je er hier graag wat meer over uit.

Smart tachograaf

De eerste generatie digitale tachograaf werd in 2006 ingevoerd. Sinds 15 juni 2019 is er een belangrijke wijziging: voertuigen die sinds die datum voor het eerst worden geregistreerd, moeten verplicht de nieuwe ‘smart tachograaf’ aan boord te hebben. En daar hoort ook een nieuwe generatie (tweede) bestuurderskaarten, bedrijfskaarten, werkplaatskaarten en inspectiekaarten bij. Overigens kan de eerste generatie bestuurders- en bedrijfskaarten ook in de smart tachograaf gebruikt worden en andersom geldt dat ook.

Krijg je voor het eerst te maken met een smart tacho of een nieuwe generatie bestuurderskaarten, dan is het belangrijk om je software waarmee je de tacho uitleest te updaten. Dit om te voorkomen dat gegevens verloren gaan.

De smart tachograaf legt automatisch locatiegegevens via satellietsystemen vast. Met de ingebouwde DSRC-interface kunnen controlerende instanties tijdens het rijden, op korte afstand, voertuiggerelateerde signalen van fraude en manipulatie uitlezen. Rij- en rusttijden zijn van een afstand niet te meten, maar wel of er bijvoorbeeld zonder kaart gereden wordt. Overigens kan het nog even duren voordat alle controlerende instanties over dergelijke apparatuur beschikken.

Benieuwd wat de implementatie van de smart tachograaf verder voor u betekent? Bekijk dan dit filmpje:

Informatie, trainingen en tools

TLN heeft veel kennis in huis, gebaseerd op jarenlange ervaring met de praktijk en wetgeving. Daarom hebben we een aantal onmisbare producten en diensten ontwikkeld. Zo kun je bij TLN terecht voor:

  • Een handig boekje over rij- en rusttijden en de digitale tachograaf, vol met praktische tips.
  • Praktische rij- en rusttijdenkaartjes als geheugensteuntje voor chauffeurs onderweg.
  • Trainingen over rij- en rusttijden en het gebruik van de digitale tachograaf.
  • Een praktische tool die je helpt regie te voeren op de rij- en rusttijden en het op orde hebben van de data uit de tachograaf: TLN Tachoweb.

TLN Tachoweb

Je wilt als transportondernemer graag overzicht hebben over de rij- en rusttijden van je chauffeurs. Door fouten of gebreken in je tachograafadministratie loop je het risico op hoge boetes. TLN biedt nu TLN Tachoweb aan, een systeem je inzicht hebt in je totale tachograafadministratie. Wil je meer informatie over dit product? Klik dan hier.