Detachering
Vanaf 2 februari gelden specifieke regels voor detachering in het wegvervoer. Chauffeurs die in andere lidstaten werken, hebben recht op het minimum- of cao-loon in de lidstaat waar hij of zij laadt en/of lost als dat loon hoger is dan het loon in hun thuisland. Detachering is direct van toepassing op cabotage en is niet van toepassing op bilateraal en transitovervoer.
Vanaf 2 februari moet je detacheringsverklaringen indienen via de IMI-portal. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.
Derdelanden ritten
Voor derdelandenvervoer geldt met betrekking tot detachering een ingewikkelde uitzonderingsregeling die in heel Europa heel veel vragen oproept. De Europese Commissie heeft een expertcommissie ingesteld die zich nu buigt over meest voorkomende scenario’s wat hopelijk snel meer duidelijkheid geeft.
Arbeidsvoorwaarden tijdens detachering
Tot op heden is het lastig de juiste looninformatie in andere landen te vinden. Dat loopt allemaal via de nationale websites, en is een behoorlijke speurtocht. In Europa wordt door de ELA (European Labour Authority) op verzoek van de branche gewerkt aan een Europese website waarop de links naar de toepasselijke arbeidsvoorwaardenpakketten van de verschillende lidstaten zullen worden. Ook wordt gewerkt aan een uniform format om die informatie te publiceren. Helaas is het voorlopig nog niet zover. In IRU verband wordt intussen ook gewerkt aan een verzameling van de informatie vanuit de aangesloten brancheverenigingen, om onze achterbannen te kunnen informeren. Tot op heden zijn er alleen vanuit ELA overzichten per land beschikbaar gesteld, die geen juridische waarde hebben. Ze kunnen wel als praktische tool gebruikt worden. Wij publiceren deze overzichten hieronder:
-België
–Bulgarije
-Cyprus
-Denemarken
-Duitsland
-Estland
-Finland
-Frankrijk
-Griekenland
-Hongarije
-Ierland
-Italië
-Kroatië
-Letland
-Litouwen
-Luxemburg
-Malta
-Nederland
-Oostenrijk
-Polen
-Portugal
-Slovenië
-Slowakije
-Spanje
–Tsjechië
-Zweden