Evening Traffic seen from Above

Rijbewijs en Code 95

Vrachtwagenchauffeur ben je niet zomaar. Je krijgt met veel verschillende zaken te maken. Zo is het o.a. verplicht om altijd een Code 95 op je rijbewijs te hebben en is het belangrijk om elke vijf jaar nascholing te volgen.

Rijbewijs

Beginnend beroepschauffeurs kunnen op verschillende manieren worden geholpen om een groot rijbewijs te halen.
Leerplichtige jongeren kunnen zich inschrijven bij een ROC in de buurt voor de MBO-2 opleiding ‘chauffeur wegvervoer’, waarin ook het C-E rijbewijs en de vakbekwaamheid zijn inbegrepen. STL biedt hen via een BBL-traject en een spaarregeling de mogelijkheid om dat te doen zonder een (studie)schuld op te bouwen.

Ook voor werknemers in de sector die graag chauffeur willen worden, de doorstromers, zijn er mogelijkheden om via SOOB-subsidie opgeleid te worden.

Zij-instromers, werknemers vanuit een andere sector of vanuit werkloosheid, zijn nog steeds van harte welkom op de recruteringsavonden waar zij voorlichting krijgen van STL over het subsidietraject en kennis kunnen maken met hun nieuwe werkgever.

Meer informatie over alle trajecten is te verkrijgen bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (T: 088259611 of via de website).

Indiensttreding chauffeurs
Bij de indiensttreding van een chauffeur is het verstandig om als werkgevers goed te kijken naar de geldigheid van de relevante rijbewijzen. Op deze manier kunnen zaken als ingetrokken rijbevoegdheid of valse rijbewijzen snel worden herkend. Dit kan via de RDW.

Doorlooptijd CBR
Beroepschauffeurs die hun rijbewijs verlengen, moeten rekenen op zeker een half jaar doorlooptijd bij het CBR. Alle informatie over de vernieuwde procedure om de rijgeschiktheid vast te stellen, is te vinden op de site van het CBR.

Als de chauffeur op tijd is begonnen met de verlenging van het rijbewijs, maar toch aanloopt tegen vertraging waardoor de tijdige verlenging van uw rijbewijs gevaar loopt, dan biedt TLN uitkomst door middel van de spoedprocedure die met het CBR is afgesproken. Informeer naar de mogelijkheden via de TLN Ledendesk.

Code 95

Beroepschauffeurs beschikken altijd over een Code 95 op hun rijbewijs, anders mogen zij geen vrachtwagen besturen. Ze moeten via het CBR een Code 95 (vakbekwaamheid halen. Vervolgens is het vanuit Europese regelgeving verplicht om elke vijf jaar nascholing te volgen om de Code 95 te verlengen en te kunnen blijven rijden.

De nascholing bestaat uit 5 keer 7 uur nascholing, waarvan minimaal 7 praktijkuren, gevolgd bij een door CCV erkende opleider. Om het aantal gevolgde nascholingsuren in te zien, kan een chauffeur inloggen met zijn of haar DigiD op Mijn CBR. Conform cao-afspraken mag de werkgever jaarlijks vragen om een geprint overzicht van vervoer en transport.

Nascholingscursussen voor een nieuwe cyclus kunnen worden gevolgd in de periode vijf jaar voorafgaand aan de einddatum Code 95 (staat op Rijbewijs vermeld, of bij buitenlandse chauffeurs op het CPC). Bijvoorbeeld: einddatum code 95 is 14 april 2028, dan kunnen er geldige nascholingscursussen gevolgd worden vanaf 14 april 2023.

TLN Opleidingen biedt de volgende Code 95 trainingen aan:

Meer informatie

Opleidingen

TLN biedt je kwalitatieve en praktijkgerichte opleidingen die toegespitst zijn op de transport- en logistieke sector. Benieuwd?

Digitale tachograaf

Meer weten over het gebruik van de (smart) tachograaf?