Nieuwsblog

Hier volg je het laatste nieuws over onze sector.

Filter op actuele onderwerpen

Goede voortekenen voor een pilot met Super EcoCombi

De Super EcoCombi, de dubbellange trekker-opleggercombinatie met een lengte van circa 32 meter, krijgt een nieuwe kans een volwaardige vrachtwagencombinatie te worden op de Nederlandse wegen. De voorwaarden voor een toekomstige pilot werden besproken tijdens de onlangs gehouden SEC Experience Day op de APM terminal op de Maasvlakte 2 in Rotterdam.

Lees meer

Beperkingen door wegwerkzaamheden levert een verontrustend beeld op

Beelden zeggen meer dan woorden. Hieronder staat een kaartje van Rijkswaterstaat met de geplande grootschalige werkzaamheden voor 2023 (links) en daarnaast een kaartje (rechts) met een overzicht van de voornaamste locaties waar beperkingen en hinder kunnen optreden, onder andere als gevolg van uitgestelde werkzaamheden. ‘Een verontrustend beeld’, aldus TLN, ‘er wordt te weinig geïnvesteerd in onderhoud.’

Lees meer

‘Het gras is groener waar je het water geeft’

Op 8 december is de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Een dag waarop de sector chauffeurs in het zonnetje zet. TLN-lid Vlot Logistics doet vanaf het eerste uur mee en is druk bezig met de voorbereidingen. In gesprek met Caroline Vlot, projectcoördinator bij Vlot Logistics uit Schelluinen.

Lees meer

‘Met een glimlach vertrokken chauffeurs naar een volgend adres’

Op donderdag 8 december is de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Een dag waarin we met de gehele sector onze waardering laten blijken. Van vervoerder tot verlader; iedereen is druk bezig met de voorbereidingen. Zo ook logistiek dienstverlener CyberFreight uit Nieuw-Vennep. We spreken met dit bedrijf over de plannen die zij hebben voor volgende week.

Lees meer

‘Limburg kan van start met beveiligde truckparkings aan het hoofdwegennet’

Er komen beveiligde truckparkings langs de snelweg. Na onderzoek op verzoek van de provincie Limburg heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten te starten met pilots in deze provincie. TLN is hier positief over en hoopt dat meer provincies, waar het tekort aan parkeerplaatsen ook speelt, bij de pilots aansluiten.

Lees meer

Advies Samen Kansrijk Opleiden naar Minister Dijkgraaf

Nederland heeft meer vakkrachten nodig om vacatures te vervullen en maatschappelijke opgaven voor elkaar te krijgen. In vrijwel alle sectoren is sprake van tekorten op de arbeidsmarkt en dat is een blijvende uitdaging. Om bijvoorbeeld van de energietransitie een succes te maken, zodat ook de sector transport en logistiek voor duurzame mobiliteit kan kiezen, zijn er MBO-ers nodig. Meer jongeren moeten daarom voor het MBO gaan kiezen. Niet elke verandering leidt tot meer vacatures. Door vergaande automatisering en digitalisering, verdwijnen bijvoorbeeld economisch-administratieve banen voor een groot deel. Voor jongeren is het daarom belangrijk dat ze gemotiveerd een studiekeuze maken met optimale kansen op duurzame bestaanszekerheid.

Lees meer

Laat Eurovergunning niet verlopen

Tegen het einde van het jaar verwacht de NIWO heel veel aanvragen voor de verlenging van de Eurovergunning. Bijna 1.100 bedrijven moeten hun Eurovergunning voor 1 januari 2023 verlengd hebben. De NIWO adviseert vergunninghouders om de aanvraag op tijd in te dienen.

Lees meer

DreamersNL: betere toegang tot onderwijs en arbeidsmarkt

Momenteel heeft Nederland een zeer krappe nationale arbeidsmarkt. De oorzaak ligt voornamelijk in de ontwikkeling van de bevolkingssamenstelling en dat probleem is niet op korte termijn opgelost. Ook niet wanneer er een (milde) recessie komt, want de verwachting is dat het aantal vacatures dan wel daalt maar dat er nog steeds niet genoeg mensen zijn om al het werk te doen. Kortom: we kunnen daarom iedereen op de arbeidsmarkt gebruiken.

Lees meer

Kabinet investeert in meer waterstoftankstations

Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer. Zij stelt daartoe een subsidieregeling in voor meer waterstoftankstations, met bijbehorende vrachtwagens. In eerste instantie trekt ze hier 22 miljoen euro voor uit.

Lees meer

‘Niet verliefd op vrachtwagens, wel op het ondernemerschap’

Het beeld dat de gemiddelde directeur van een transportorganisatie of logistiek bedrijf ver boven de vijftig is, klopt allang niet meer. Een jonge generatie stoomt op. Quinten van Dobben, Joey Nijkamp en Alexander van Eeden Petersman vertellen over de liefde voor het ondernemerschap en hun visie op de toekomst. ‘Het is goed om met elkaar te sparren. We kunnen veel van elkaar leren.’

Lees meer

Voorkom boeteregen in Londen

Voor de gemiddelde Nederlander is het rijden aan de overkant van de Noordzee al een behoorlijke opgave. Als je als doorgewinterde chauffeur Londen binnenrijdt, kom je voor hele andere uitdagingen te staan. De Engelse hoofdstad heeft in de afgelopen periode veel veranderd in de wet- en regelgeving. Resultaat: een ware boeteregen voor Nederlandse transporteurs in Londen. Wie die kant op gaat, doet er wijs aan dit te lezen. Tijd voor tekst en uitleg door Gaudi Snel van Team Internationaal van TLN.

Lees meer

Vereenvoudigde behandeling van de WIA-aanvraag voor 60-plussers

Er zijn op dit moment meer aanvragen voor een WIA-uitkering dan UWV aankan. Daardoor is er een achterstand in de beoordelingen en kunnen ze niet altijd binnen 8 weken een beslissing nemen. Een van de maatregelen om deze achterstand weg te werken is om tot 1 januari 2024 de behandeling van de WIA-aanvraag voor mensen van 60 jaar of ouder te vereenvoudigen.

Lees meer

Techniek Driedaagse: “leuker dan Walibi”

Veel lachende gezichten en positieve reacties tijdens de Techniek Driedaagse op 27, 28 en 29 september. Dit is hét techniekfestijn voor leerlingen van basisschoolgroepen 7 en 8 en het eerste leerjaar van het voortgezet onderwijs. Het is een lokaal initiatief van TechNet Amstel & Venen bij Van Vliet Containers in Aalsmeer. Meerdere TLN-leden waren aanwezig, samen met het VerkeersCollege en STL. Het evenement viel duidelijk in de smaak. ‘Leuker dan Walibi’, viel te horen. Maar liefst 4000 leerlingen bezochten deze succesvolste editie tot nog toe en bijna 2000 bezoekers gingen naar de open avond.

Lees meer

Leer van een hacker tijdens webinar Samen Digitaal Veilig op 23 november

Een digitaal ongelukje zit in een klein hoekje. Hoe krijgt een hacker het voor elkaar om in 5 seconden al je digitale informatie te verwijderen? Vanuit het platform Samen Digitaal Veilig wordt er op woensdag 23 november van 10.30 – 11.30 uur een webinar georganiseerd. In dit webinar legt een hacker uit hoe hij te werk gaat en leer je hoe je de eerste stappen zet naar digitale veiligheid.

Lees meer

Oproep deelname onderzoek individueel roosteren (duurzame inzetbaarheid)

Het thema Duurzame Inzetbaarheid heeft in de sector Transport en Logistiek al jaren de aandacht. STL voert tal van activiteiten uit die gezondheid, vitaliteit, veiligheid en vakbekwaamheid van medewerkers in de sector onderhouden en versterken. Desalniettemin blijkt het lastig om medewerkers gezond en inzetbaar te houden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Om deze reden worden in het kader van de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU) diverse projecten opgezet.

Lees meer

Europese Commissie komt met voorstel voor Euro-VII

De Europese Commissie heeft onlangs haar plannen bekendgemaakt voor nieuwe emissienormen voor personenauto’s, bestelauto’s en vrachtauto’s. Er ligt een voorstel voor Euro-VII motoren. De levering zal naar verwachting vanaf 2026 op gang komen.

Lees meer

Geen technologieën vroegtijdig overboord gooien

Consultants Jaco van Meijeren en Maarten Verbeek van onderzoeksinstituut TNO zetten zich al vele jaren in voor duurzame mobiliteit. Het klimaatdoel staat voorop voor deze TNO’ers. Dat kun je, of beter gezegd dat móet je, op vele manieren bereiken. ‘Elektrisch, waterstof, synthetische of biobrandstoffen: we hebben niet de luxe om bepaalde technologieën vroegtijdig overboord te gooien.’  

Lees meer

Veelbelovende aanpak data science voor complexe logistiek

Hoekstra Logistiek uit Sneek is gespecialiseerd in het vervoer van kwetsbare en afwijkende goederen en in verhuizingen. ICT’er Michel Kroes vertelt over de inzet van data science. ‘Goede voorspellingen maken is niet eenvoudig. Maar we komen iedere keer een stapje vooruit.’

Lees meer

Zeer forse kostenstijging voor het wegvervoer in 2022 en 2023

De verwachte kostenstijging voor 2023 ten opzichte van 2022 varieert tussen de plus 6,0% en plus 8,9%. Daarnaast wijkt de realisatie van de kostenontwikkeling 2022 substantieel af van de opgestelde raming uit 2021. De afwijking varieert tussen de 1,6 tot 3,5 procentpunten. Dit betekent dat de kosten voor het wegvervoer in 2023 fors zullen stijgen met 8,0 % tot 11,3%, exclusief brandstofkostenontwikkeling. Dat blijkt uit het rapport “Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2022-2023” van onderzoeksbureau Panteia. Alle voornoemde kostenstijgingen zijn exclusief brandstofkostenontwikkeling.

Lees meer

Al 270 stadshubs in Nederland op stadshubs.nl

De TLN-kaart stadshubs.nl is recent aangevuld met LCW Groningen, Circuit Sneltransport Meppel en zes vestigingen van TSN Groen. Op de kaart staan 270 stadshubs van logistiek dienstverleners die op dit moment al gebundeld èn volledig of gedeeltelijk zero-emissievervoer aanbieden.

Lees meer

Koppelen met systemen van klanten verbetert samenwerking

Logistiek dienstverlener Noordendorp Transport uit Haaksbergen vervoert dagelijks nationaal en internationaal een grote diversiteit aan goederen en verzorgt opslag binnen de bouw-, productie- en foodsector. ‘Beschikbare data vanuit onze systemen, geven nieuwe inzichten en dragen steeds meer bij aan de optimalisatie van onze processen’, vertelt business improvement manager Michel Nijland.

Lees meer

Cao-akkoord: informatie op een rij

Afgelopen vrijdag 4 november hebben werknemerspartijen FNV, CNV en de Unie ingestemd met het eindbod van werkgeverspartijen TLN en VVT. Er is dus een nieuwe cao Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen (hierna: cao BGV). In dit artikel leggen wij uit wat dit voor jou als werkgever betekent.

Lees meer

Startschot versnelling digitalisering logistieke ketens

Tijdens de ICT & Logistiek beurs in Utrecht is op 8 november het officiële startschot gegeven voor de aanpak van de versnelling van de digitalisering in de logistieke ketens. Met het programma Digitale Infrastructuur Logistiek zetten overheid én bedrijfsleven samen de schouders onder toekomstbestendige logistieke ketens waarbij digitaal samenwerken de hoofdrol speelt.

Lees meer

Datawarehouse als ondersteuning onderbuikgevoel bij bedrijfsvoering

Ooit begon de Van Boxtel Groep met paard en wagen. Inmiddels richt het familiebedrijf uit Heeswijk zich op transport en logistiek, grond-, weg- en waterbouw en sloopwerk, bouwlogistiek en services. Directeur Hein van Boxtel vertelt over het systeem Talis en datawarehouse Dataways. ’Het datawarehouse is de voorlopige kroon op ons werk.’

Lees meer

‘Bij ons begint alles met ICT’

BK Sneltransport uit Boxmeer vervoert geneesmiddelen en grondstoffen door Europa. Al jaren werkt het bedrijf met het TMS-systeem MendriX. ‘Het is door de jaren heen met ons meegegroeid’, zegt operationeel manager Rogier Wils.

Lees meer

Boete door verkeerd gebruik tachograaf

Afgelopen week heeft een vrachtwagenchauffeur in Luxemburg een boete van bijna 1.500 euro opgelegd gekregen door verkeerd gebruik van de activiteit ‘beschikbaarheidstijd’ in de tachograaf. Vergelijkbare boetes hebben we ook gezien in Frankrijk. Dit is te voorkomen.

Lees meer

Definitief CAO-akkoord

Tijdens het cao-overleg van 14 oktober hebben TLN en VVT een eindbod gedaan. De vakbonden FNV, CNV en de Unie hebben ons eindbod voorgelegd aan de achterban. Deze achterbanraadpleging heeft inmiddels plaatsgevonden en heeft geleid tot instemming met ons eindbod. Er is dus een nieuwe cao Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen tot stand gekomen!

Lees meer

HUB 9: Vernieuwing, verbinding en veiligheid (special) 

Kon jij ook geen genoeg krijgen van de HUB Duurzaamheidsspecial? Goed nieuws! Ook deze maand is er extra veel te lezen. In HUB 9 vertellen Quinten van Dobben, Joey Nijkamp en Alexander van Eeden Petersman over hun ervaringen als jonge ondernemers, gaat Boudewijn Siemons in op diverse uitdagingen en innovaties bij het Rotterdamse Havenbedrijf en bespreekt ras ondernemer Wim Beelen de laatste ontwikkelingen van het ctPark Amsterdam Cityhub. Daarnaast loopt HUB vanaf pagina 51 over in de ICT-Special, vol tips, oplossingen en ervaringen omtrent het thema ICT.  

Lees meer

Meer vertraging voor bouw- en infraprojecten door opheffen bouwvrijstelling

TLN maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het besluit van de Raad van State die woensdag 2 november een streep heeft gehaald door de bouwvrijstelling voor stikstof. Dit heeft grote gevolgen voor de uitbreiding en renovatie van de infrastructuur en brengt de doorstroming op de Nederlandse wegen in gevaar. Het besluit treft bovendien veel transportondernemingen die actief zijn in de bouw.

Lees meer
Ga naar het nieuwsarchief voor oudere berichten