Nieuwsblog

Hier volg je het laatste nieuws over onze sector.

Filter op actuele onderwerpen

‘Het werk gaat altijd door’

Als melkvervoerder heb je veel continuïteit in je werk. Problemen ontstaan als de omstandigheden het werk onmogelijk dreigen te maken. Melk moet immers altijd tijdig op de eindbestemming komen. Specialisten in de rijdende melkontvangst (RMO) vertellen over de uitdagingen die ze in hun werk tegenkomen.

Lees meer

Campagne voor een eerlijk speelveld in de verhuisbranche

De Organisatie voor Erkende Verhuizers (OEV) en de Codekamer Verhuizen (Code Verantwoordelijk Marktgedrag) lanceren vandaag een bewustwordingscampagne ‘Zorgeloos verhuizen’. Met deze campagne wil de branche wat doen tegen de spelers in de markt die het niet zo nauw nemen met de regels.

Lees meer

TLN Tachoweb in de praktijk: meer inzicht, minder boetes

Met TLN Tachoweb kun je alle tachograafgegevens van je chauffeurs snel en eenvoudig online uitlezen. Zo krijg je inzicht en grip op de situatie. Bovendien voorkom je overtredingen en boetes. Twee transporteurs vertellen er enthousiast over.

Lees meer

Eerste 100% elektrische 50 tons vrachtwagen op de Nederlandse weg

De eerste 50 tons zware elektrische trekker-oplegger combinatie rijdt vanaf vandaag in Nederland. Het mag een doorbraak heten want deze zware vrachtwagen kan zich met een actieradius van 150 kilometer meten met een vergelijkbare dieseltrekker. Een tot op heden moeilijke combinatie.

Lees meer

Studie naar omslagpunt van diesel naar elektrisch

Hij lijkt voor de logistiek geboren: Julian Dobbe, zoon van Piet Dobbe, van het ruim 175 jaar oude familiebedrijf Dobbe Transport. Julian, de zesde generatie, is nog druk aan het studeren en kijkt overal rond in de wereld van de logistiek. Hij loopt nu stage bij TLN en doet onderzoek naar de inzet van zero-emissie vrachtwagens. We spreken hem over zijn onderzoeksopdracht.

Lees meer

Grote belangstelling voor TLN Urenapp

Vanwege de grote belangstelling organiseert TLN een extra online demonstratie over de TLN Urenapp op donderdag 3 juni van 19.00 tot 20.00 uur. Naast de uitleg door Data2Track vertelt ook bij deze demo Ronald Kranenburg van Plantex Logistics uit Boskoop over zijn ervaring met de TLN Urenapp.

Lees meer

TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Sinds het begin van de coronacrisis is er een breed pakket aan steunmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de NOW-regeling, de Tozo en TVL-regeling. Minder bekend is de TONK, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten.

Lees meer

Data-uitwisseling tussen CBS en transportsector in de hoogste versnelling

Gegevens uit de logistiek leveren een belangrijk inzicht in de stand van de economie. Het project Vehicle Emission Shipment Data Interface (VESDI) zorgt voor een gemakkelijkere weg waarlangs de transportondernemers hun basisgegevens bij het CBS kunnen aanleveren. Het project VESDI is een gezamenlijk initiatief van het CBS, de Topsector Logistiek en TLN.

Lees meer

Vakantiegeld: mag dit gespreid worden uitbetaald?

De vakantieperiode breekt aan. Dit betekent dat veel van jullie al bezig zijn met de planning voor de zomerperiode. Met de nadere zomerperiode betekent ook dat het vakantiegeld (wettelijke benaming vakantiebijslag) betaald moet worden. De laatste dagen komen er steeds meer vragen binnen bij de TLN Ledendesk over dit onderwerp. Tijd om dit onderwerp in de spotlight te zetten.

Lees meer

NOW-5: vanaf nu aan te vragen

Vanaf woensdag 5 mei is het mogelijk om de subsidie in het kader van NOW-5 aan te vragen. Dat is wat eerder dan oorspronkelijk werd aangekondigd. Het aanvragen van NOW-5 is mogelijk tot en met 30 juni aanstaande.

Minimumloon vanaf 1 juli 2021

Jaarlijks wijzigt het minimumloon op 1 januari en 1 juli. Onlangs is het minimumloon bekend gemaakt dat vanaf 1 juli 2021 gaat gelden.

Lees meer

Samen broeden op een groen ei

Meerdere wegen leiden naar Rome. Ook als het gaat om de verduurzaming in het transport. Daarom kiest Scania niet voor één specifieke richting, maar gaat het met de vervoerder op zoek naar de voor hem of haar ideale oplossing. ‘We bewandelen verschillende energiepaden.’

Lees meer

Ernstige verkeershinder A4 van 7 tot 31 mei

In verband met groot onderhoud aan de A4 ontstaat van 7 tot 31 mei ernstige verkeershinder tussen het knooppunt Burgerveen en Schiphol. De vertraging kan oplopen tot meer dan 30 minuten.

Lees meer

Nieuwe versie transitievergoeding 2021

TLN heeft vandaag een nieuwe versie van de transitievergoeding 2021 op de website geplaatst.

Mag de hond mee in de auto?

De TLN Ledendesk ontvangt dagelijks een enorm pakket aan diverse vragen. Over de vrachtwagenheffing, over de Franse dodehoeksticker, over webinars maar ook of bijvoorbeeld de hond mee mag met de chauffeur in de cabine.

Lees meer

TLN Verenigingsnieuws – mei 2021

Wil je weten welke nieuwe leden zich bij TLN hebben aangesloten, of ben je geïnteresseerd in de familieberichten van TLN-leden? Elke maand zetten we deze informatie in een handig overzicht, dit keer voor de maand mei 2021.

Lees meer

ECTA vraagt Brussel om laad- en tankinfra voor trucks

Om de klimaatdoelstellingen te halen, roept de European Clean Trucking Alliance (ECTA), waar Transport en Logistiek (TLN) deel van uitmaakt, de Europese Unie op om bindende regels op te stellen voor de aanleg van duurzame laad- en tankinfrastructuur voor vrachtverkeer.

Lees meer

Frans en Emile Oomen: ‘We willen blijven groeien’

Als we op bezoek zijn bij Frans en Emile Oomen is hun nieuwe pand net twee weken opgeleverd. Toch is er voor vader en zoon Oomen geen tijd om achterover te leunen, want de eerste uitbreiding van het pand staat al op het punt te beginnen.

Lees meer

Wijziging Regeling eisen geschiktheid 2000

Elke chauffeur heeft ermee te maken maar waarschijnlijk is de Regeling eisen geschiktheid 200 bij lang niet iedereen bekend. De regeling bevat in een bijlage de eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid tot het besturen van motorrijtuigen. Oftewel, er wordt een groot aantal medische beperkingen/aandoeningen opgesomd en daarbij wordt steeds aangegeven wat dat voor gevolgen heeft voor de geschiktheid verklaring voor het rijbewijs.

Lees meer

Oproep TLN aan steden: volg Amsterdams initiatief dat horecaleveranciers meer tijd geeft voor bevoorrading

Nu de terrassen vanaf 28 april open gaan verwacht Amsterdam een toename van vrachtverkeer om de horeca te bevoorraden. Om de verkeersdrukte zo veel mogelijk te spreiden krijgen de leveranciers van de horeca tijdelijk extra tijd voor het aanvullen van de voorraad. Een goed initiatief dat navolging verdient in meer steden, vindt TLN. De branchevereniging roept andere steden op dit voorbeeld te volgen. 

 

Lees meer

Nieuw kabinet moet doorpakken op verkeersveiligheid

De Verkeersveiligheidscoalitie, waar ook TLN deel van uitmaakt, maakt zich ernstige zorgen over het stijgende aantal verkeersslachtoffers. Ondanks alle inspanningen van de politiek lukt het niet om een structurele daling van het aantal verkeersslachtoffers te bereiken. Daarom roept de coalitie het nieuwe kabinet op om een duidelijke ambitie te formuleren voor de komende 10 jaar en daar deugdelijke financiële middelen aan te koppelen.

Lees meer

Uitstel vrachtwagenheffing mokerslag voor behalen klimaatdoelen

Door de vrachtwagenheffing pas in 2027 in te voeren ontstaat een gat van 750 miljoen euro, bedoeld om de transportsector op tijd te verduurzamen. Daardoor dreigt de sector de klimaatdoelstellingen niet te halen, waarschuwt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Lees meer

Tachograaffraude veel minder dan 50%

TLN herkent het beeld niet dat met de helft van alle tachografen gefraudeerd wordt. De ILT heeft aangegeven dat er een variabel beeld is waarbij er tussen de 5%- 30% van de gecontroleerde binnen- en buitenlandse voertuigen sprake is van manipulatie.

Lees meer

Aan de slag met digitalisering: keiharde cijfers, processen in beeld en een menselijk traject

Iedere logistiek dienstverlener moet nu echt aan de slag met digitalisering. Maar hoe begin je daaraan, wat is het nut ervan en wat zijn de valkuilen? Transportondernemers Peter de Rooy van De Rooy Transport, Arjan de Jong van Centraal Boekhuis en Menno Lambooij, adviseur en specialist in transport & ICT spraken hierover in het programma ‘Aan tafel: data en prestaties in praktijk’ tijdens de Week van de Digitalisering.   

Lees meer

Wapen jouw bedrijf tegen cybercriminaliteit

De sector transport en logistiek is in toenemende mate kwetsbaar voor cybercriminaliteit. Hacks raken vaak niet alleen bedrijven zelf, maar de gehele logistieke keten. Goede cybersecurity is daarom van cruciaal belang. TLN biedt ondernemers praktische handvatten om de digitale veiligheid van jouw bedrijf te verbeteren.

Lees meer

‘Ik moet er niet aan denken alles op papier te doen’

Erik Mandersloot runt samen met drie broers twee transportbedrijven. Hij weet wat digitalisering voor een bedrijf kan doen. Een ict-afdeling heeft hij niet nodig. ‘Ik bel gewoon iemand uit mijn netwerk en laat me bijpraten. Je moet soms even de stoute schoenen aantrekken. Nee heb je, ja kun je krijgen.’ Een interview met een slimme ondernemer.

Lees meer
Ga naar het nieuwsarchief voor oudere berichten