Nieuwsblog

Hier volg je het laatste nieuws over onze sector.

Filter op actuele onderwerpen

‘Omrijden kan alleen via de Beneluxtunnel’

Wat gebeurt er als de Van Brienenoordbrug door uitstel van de renovatie op den duur (tijdelijk) wordt afgesloten voor exceptioneel vervoer of vervoer van gevaarlijke stoffen? Het AD Rotterdams Dagblad besteedt hier aandacht aan en laat TLN aan het woord. TLN legt uit dat ADR-transporteurs dan enorm moeten omrijden en dat dit flink in de papieren kan lopen.

Lees meer

Opeens zat Lennart naast zijn vader op kantoor

‘Ik wilde na mijn studie economisch recht bij een beleggingsmaatschappij werken.’ Het liep net even anders. Met zijn broer Jeffrey en zijn vader Leendert-Jan (63) vormt Lennart van ‘t Kruis (29) de directie van Van ’t Kruis Bulk Logistics in Nieuwveen. Een paar jaar geleden moest het bedrijf inkrimpen, nu is het gezonder dan ooit. ‘Dit jaar vieren we ons honderdjarig bestaan.’

Lees meer

Samen investeren in ontwikkeling logistiek vastgoed

TLN wil dat gemeenten en provincies samen nadenken en werken aan de ontwikkeling van duurzaam en hoogkwalitatief logistiek vastgoed. We werpen een blik op dit thema vanuit de hoek van ruimtelijke ordening. Hoe werken gemeenten en provincies op lokaal niveau samen en integreren ze logistieke centra binnen hun grenzen en mogelijkheden. De gemeenten Waalwijk en Venlo en de provincie Overijssel delen hun ervaringen.

Lees meer

Operatie Ring Zuid Groningen: 5 maanden ernstige verkeershinder

Vanaf september 2024 wordt de nieuwe zuidelijke ringweg in Groningen geopend (Operatie Ring Zuid 2024). Het aansluiten van de bestaande wegen op de nieuwe ringweg zal tussen eind maart en begin september aanzienlijke en onvermijdelijke verkeershinder veroorzaken in heel Groningen.

Lees meer

Informatiebijeenkomst werkzaamheden A7 Purmerend

Rijkswaterstaat organiseert op zaterdag 2 maart 2024 een informatiebijeenkomst over de renovatie van de A7 bij TLN-lid Rijser Transport B.V. in Purmerend. Van april tot 1 september 2024 wordt de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend door Rijkswaterstaat versterkt. De steunpunten van de brug zijn niet sterk genoeg voor zwaar verkeer. Tijdens de werkzaamheden geldt in de eerste fase een extra gewichtsbeperking van 25 ton.

Lees meer

Start internetconsultatie Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur voor Zwaar Wegvervoer (SPULA)

Op vrijdag 16 februari 2024 start de internetconsultatie van de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur voor Zwaar Wegvervoer (SPULA). Via de internetconsultatie kunnen belanghebbenden en belangstellenden reageren op deze nieuwe regeling. Dit kan tot en met zondag 17 maart 2024. TLN gaat gebruik maken van de inspraakmogelijkheid. Er komen steeds meer elektrische vrachtauto’s op de weg dus dient er ook voldoende laadinfrastructuur voor e-trucks ontwikkeld te worden. Dat betreft laadfaciliteiten op eigen terrein en oplaadmogelijkheden in de publieke ruimte. SPULA gaat over dat laatste en dat is van belang voor de binnenlandse inzet van elektrische vrachtauto’s over langere afstanden.

Lees meer

Mogelijk meer LZV’s en zwaarder elektrisch vervoer op Europese weg

De transportcommissie van het Europees Parlement nam vandaag een voorstel aan over nieuwe grenswaarden voor gewichten en afmetingen voor vrachtwagens en bussen die in de EU rijden. Het voorstel heeft het gehaald en daar zijn TLN en haar leden blij mee. Ambro Smit beleidsadviseur techniek van TLN sprak hierover op BNR Radio. ‘Wij zijn als TLN heel blij met dit voorstel. En onze leden zullen dat ook zijn. We hebben hier jarenlang voor gelobbyd.’

Lees meer

Medewerking gevraagd aan enquête cyberveiligheid

ABN AMRO Bank brengt jaarlijks een cybersecurityrapport uit op basis van onderzoek uit onder vele bedrijven. Daarbij wordt gekeken naar onder andere naar het percentage bedrijven dat te maken heeft gehad met een cyberaanval, en het soort maatregelen dat zij nemen om (mogelijke) schade door cybercriminaliteit te beperken.

Lees meer

TLN-IRU survey retrofit smart tacho 2: Wij hebben jouw hulp weer nodig

In het najaar van 2023 hield TLN een korte survey over het verloop van de retrofit van de smart tacho 2. Aanleiding was dat de levering van de smart tacho 2 maar mondjesmaat op gang kwam en niet beschikbaar leek te zijn voor de retrofit. TLN heeft de uitkomsten gedeeld met de IRU en de Europese Commissie (EC). Met als resultaat dat de EC aan de IRU heeft gevraagd deze informatie ook in andere landen op te halen. TLN komt met een nieuwe survey om goed inzicht te krijgen in de huidige situatie. Daar hebben we jouw hulp voor nodig!

Lees meer

Geen harde knip voor Weesperstraat in Amsterdam

De evaluatie van de knip Weesperstraat is achter de rug en er is besloten niet opnieuw voor een ‘hermetische’ afsluiting te gaan. De harde knip in de Weesperstraat, waarbij er geen maatwerk voor bevoorradend verkeer was, stond haaks op de wensen vanuit het bedrijfsleven. De knip zorgde op andere plaatsen in Amsterdam voor meer oponthoud, zoekend verkeer, meer kilometers en dus ook meer energieverspilling.

Lees meer

Wijziging tachograafgegevens tijdens wegcontroles

Vanaf 31 december 2024 wijzigt de periode waarover bestuurders de documenten moeten overleggen tijdens een wegcontrole (artikel 36 in de Europese verordening tacho). Dit wordt dan 56 dagen in plaats van 28 dagen.

Lees meer

Eerste editie HUB 2024 is een feit!

We beginnen dit jaar weer goed met een ledenblad vol met interessante en leuke artikelen uit de sector. HUB 1 van 2024 is een feit en onderweg naar onze leden! In dit blad spreken we de Gemeenten Waalwijk, Venlo en Provincie Overijssel over de samenwerking en ontwikkeling op het gebied van logistiek vastgoed. Ook blikken we terug op het grote ledenevent van TLN: TLN Inspireert! Hebben we belangrijke data voor de sector op een rijtje gezet. En spreken we met Van ’t Kruis Bulk logistics, een paar jaar geleden moest het bedrijf inkrimpen en nu is het gezonder dan ooit!

Lees meer

Tweede Kamer deelt zorgen beëindiging vrijstellingsregeling C-rijbewijs

Het besluit van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat om de vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor elektrische bedrijfsvoertuigen tot 4.250 kilo per 1 juli 2024 te beëindigen houdt ook de gemoederen in de Tweede Kamer bezig. Diverse partijen hebben er bij de minister op aangedrongen om te zoeken naar mogelijkheden om de gedoogsituatie voor te zetten.

Lees meer

‘Ga niet protesteren op wegen en bij distributiecentra’

De transportsector wordt hard getroffen door de boerenblokkades. TLN heeft onder meer het FD, AD Haagsche Courant, RTLZ, Hart van Nederland, ANP, Q Music en Nieuwsblad Transport aan de telefoon gehad. Clustermanager internationaal Elmer de Bruin vertelde vanochtend bij BNR Ochtendspits over de gevolgen voor de transportsector.

Lees meer

Praktisch stappenplan voor problemen door boerenprotesten

De boerenprotesten verspreiden zich als een lopend vuurtje door Europa. Na Duitsland, Frankrijk en België, wordt er ook in Spanje gestaakt. TLN roept ondernemers en chauffeurs op om de situatie op de Europese wegen goed in de gaten te houden, om blokkades te vermijden. En om zich te melden als ze toch tegen calamiteiten aanlopen. We hebben daarnaast een praktisch stappenplan gemaakt.

Lees meer

‘Het verliep rustig, maar ik heb veel schade’

‘Ze vroegen om mijn papieren. En stonden opeens met zijn allen achter mijn wagen. Ze haalden er een deel van mijn lading eruit en zetten die op straat.’ Chauffeur Peter, was op weg naar diverse adressen in Zuid-Frankrijk met een truck vol Aziatische levensmiddelen toen hij bij Béziers-Zuid midden in een van de vele boerenprotestacties belandde. ‘Het verliep allemaal rustig, maar ik heb wel veel schade.’

Lees meer

AanZET-subsidie op tijd voorbereiden

Zoals eerder gemeld gaat na instemming van de Tweede Kamer dit jaar op 26 maart de AanZET-subsidie weer van start. Transportondernemers maken weer kans op een interessante subsidie voor de aanschaf van een elektrische vrachtauto. In tegenstelling tot voorgaande jaren kan een bedrijf elke dag een aanvraag indienen voor één vrachtauto. Deze verandering is toegepast om te bereiken dat meer bedrijven kans maken op subsidie. Tot nu toe was de subsidiepot vrijwel direct leeg omdat bedrijven tot 10 vrachtauto’s tegelijkertijd konden aanvragen. Met deze aanpassing hebben bedrijven van groot tot klein gelijke kansen. Uitgangspunt is dat de subsidieregeling op 26 maart 09.00 uur open gaat. Wie hiervoor in aanmerking wil komen, doet er verstandig aan de aanvraag op dat moment klaar te hebben liggen. Een zaak van tijdige voorbereiding dus.

Lees meer

Boerenprotesten en uitdagingen rij- en rusttijden

De protesten van boeren in verschillende lidstaten veroorzaken voor veel chauffeurs een uitdaging met de toch al complexe rij- en rusttijden regels. De Europese rij- en rusttijden verordening geeft chauffeurs met artikel 12 de mogelijkheid om in uitzonderlijke omstandigheden af te wijken.

Lees meer

‘De infrastructuur brokkelt aan alle kanten af’

Er moet structureel veel meer geld komen voor het in goede conditie houden van ons infrastructuurnetwerk. Dat maken problemen zoals nu met de Vollenhoventunnel en eerder met de Prinses Margriettunnel goed duidelijk, zo vertelde Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van TLN afgelopen weekend in een uitzending van RTL Nieuws. ‘De infrastructuur brokkelt aan alle kanten af. Jarenlang is te weinig onderhoud gepleegd. Daardoor ontstaan nu om de haverklap problemen.’

Lees meer

‘Ritje Marseille-Lyon duurt opeens tien uur’

TLN waarschuwt haar leden die in België en Frankrijk rijden, om op te passen voor de soms grimmige boerenprotesten op de wegen daar. Jan Winde van transportbedrijf Winde GTFrance vertelde vanochtend over de gevolgen van de protesten voor zijn bedrijf in het BNR-programma Ochtendspits. ‘Een ritje van Marseille naar Lyon duurt normaal vier uur, nu tien.’

Lees meer

Drukbezocht ledenevent vol inspiratie

‘Het is belangrijk dat er meer geld komt voor achterstallig onderhoud aan de Nederlandse infrastructuur’. Deze belangrijke boodschap gaf TLN-bestuursvoorzitter Elisabeth Post dit weekend over aan Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, met wie zij het grote ledencongres TLN Inspireert! opende.

Lees meer

Resultaten enquête smart tacho 2: minder dan 4% van het wagenpark geretrofit

TLN heeft eind 2023 een enquête gehouden onder de internationaal rijdende ondernemingen om te inventariseren hoe ver iedereen is met de retrofit en de voorbereidingen daarop. Ook waren we geïnteresseerd in mogelijke obstakels voor de retrofit, waar we de nodige signalen over ontvingen. Zoals te weinig beschikbare tachografen, te weinig capaciteit in de werkplaats of andere onderdelen die niet leverbaar waren. Dat baart TLN zorgen omdat er voor 19 augustus 2025 miljoenen vrachtauto’s en bussen in Europa geretrofit moeten worden. Hoeveel precies, dat is helaas onbekend.

Lees meer

TRACE2 gepubliceerd: handleiding voor handhaving Mobility Package

Na twee jaar is het project TRACE2 afgerond en gepubliceerd. De Europese Commissie gaf vlak na de totstandkoming van het Mobility Package opdracht aan CORTE (Confederation of Road Transport Enforcement), de IRU (De Europese brancheorganisatie in het transport) en ETF (De Europese vakbond voor het wegtransport) om deze handleiding te maken. De Europese Commissie was daarbij ook betrokken.

Lees meer

Vrachtauto’s met sticker ‘Het lukt alleen met logistiek!’

Zorgvuldig plakten Bas Euser, directeur/eigenaar van Koninklijke Euser en Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van TLN een enorme roze sticker op de achterkant van één van de 500 vrachtauto’s van het transportbedrijf. Het is de bedoeling dat straks door heel Nederland vrachtauto’s en busjes rondrijden met zo’n sticker met de tekst ‘Het lukt alleen met logistiek!’ Als onderdeel van de gelijknamige imagocampagne. ‘Goed en belangrijk dat die gevoerd wordt’, vindt Euser.

Lees meer

TLN wil snel duidelijkheid over bakwagens in zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 treden de zero-emissie zones in werking. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 1 januari 2030 een overgangsregeling. Voor EuroVI-bakwagens is in het Klimaatakkoord (2019) vastgelegd dat deze zijn toegestaan tot 1 januari 2030 als zij op kenteken zijn gezet tussen 1-1-2020 en 1-1-2025. Dit is een landelijke, geharmoniseerde afspraak en geldt voor alle zero-emissiezones. Intussen lijkt hierin iets te gaan veranderen.

Lees meer

Infrastructuurprojecten op pauze, meer truckparkings en steun voor KTO’ers

Maar liefst 17 grote infrastructuurprojecten worden op pauze gezet. Zodat er tijdelijk meer geld en tijd kan worden geïnvesteerd in bestaande onderhouds- en renovatieprojecten. Dat is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer dat onlangs werd gevoerd over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Lees meer

‘Door wegvallen vrijstelling C-rijbewijs verdwijnt helft van het laadvermogen’

Het nieuws dat de vrijstelling voor het C-rijbewijs voor het rijden met elektrische bestelauto’s met een gewicht tot 4.250 kilo per 1 juli verdwijnt, hing al een tijdje in de lucht. TLN vindt deze maatregel teleurstellend, zo vertelt Ambro Smit, Beleidsadviseur Techniek bij TLN, in een uitzending van het radioprogramma BNR Mobility. ‘Daardoor raken ze bijna de helft van hun laadvermogen kwijt.’

Lees meer

Geplande werkzaamheden aan de weg in 2024

Rijkswaterstaat werkt volop aan de weg. We zetten de geplande werkzaamheden op een rij die gedurende het jaar naar verwachting de meeste hinder opleveren. Wegwerkzaamheden en onderhoud aan de snelwegen vinden zo veel mogelijk plaats in de nacht, in het weekend of tijdens vakanties. Dit om de overlast voor weggebruiker zoveel mogelijk te beperken.

Lees meer

‘Uitstel renovatie Van Brienenoordbrug groot risico voor transportsector’

‘Uitstel van de renovatie van de Van Brienenoordbrug met vier jaar is een groot risico voor de transportsector’. De drukste brug van Nederland is aan een grote opknapbeurt toe, maar Rijkswaterstaat maakte vandaag bekend dat de aanbesteding van het project opnieuw moet worden gedaan. ‘We hopen dat de nieuwe aanbestedingsperiode kan worden versneld. Zodat de renovatie niet vier jaar langer op zich laat wachten’, zegt Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van TLN.

Lees meer

Kies jouw favoriete sprekers tijdens TLN Inspireert!

Tijdens TLN Inspireert! stel je zelf je ideale dag samen op basis van een timetable. Er staat een prachtig programma voor je klaar, met bijzondere gasten uit binnen- en buitenland, workshoprondes, presentaties, paneldiscussies en de zogenoemde exclusieve ‘Tafels van 10’. Het programma draait om vier hoofdthema’s: Arbeidsmarkt, Digitalisering, Duurzaamheid en Ondernemerschap. Maak in dit artikel kennis met alle headliners en kies jouw favorieten!

Lees meer

Code oranje: zware windstoten

Vanwege storm Isha worden in Noord-Holland en het Waddengebied tot in de vroege ochtend zeer zware windstoten verwacht van 100-110 km/uur. Hiervoor geldt code oranje.

Lees meer

Kamervragen over beëindigen vrijstellingsregeling C-rijbewijs

Tweede Kamerleden van D66 en PVV hebben naar aanleiding van de kritische berichten van TLN en andere partijen uit de mobiliteitssector vragen gesteld over het besluit van minister Harbers om de huidige vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor het besturen van een elektrische bestelauto niet langer te gedogen. TLN is blij dat de nadelige consequenties van dit besluit nu ook op het netvlies van de Tweede Kamer staat.

Lees meer
Ga naar het nieuwsarchief voor oudere berichten