Nieuwsblog

Hier volg je het laatste nieuws over onze sector.

Filter op actuele onderwerpen

Wat leren we van het Suezincident?

300 meter breed is het Suezkanaal op het smalste deel. Door die 300 meter vaart dagelijks voor meer dan 9 miljard dollar aan goederen. Dus toen containerschip Ever Given dwars in het kanaal kwam te liggen, gingen alle alarmbellen af. Roderick de la Houssaye (voorzitter van Fenex en CEO bij NedCargo) en Marco Post (voorzitter van de Alliantie Zeecontainervervoerders en directeur bij H.N. Post en Zonen) blikken terug op een zeldzaam incident. Morgen arriveert de Ever Given in Rotterdam.

Lees meer

LZV’s mogen binnenkort grens over naar Duitsland

De transportsector heeft er lang op moeten wachten, maar na het zomerreces is het zover. Dan ondertekenen Nederland en Duitsland een zogenaamde bilaterale verklaring waarmee grensoverschrijdend vervoer van LZV’s tussen beide landen officieel is toegestaan.

Lees meer

Gratis hulp bij de transitie naar duurzame mobiliteit

Breikers is een stichting die ondernemers in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) actief helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit. Voor ondernemers met een logistieke operatie startte onlangs een probeeractie met elektrische bestelbussen. We spreken met directeur Rein Aarts over opzet, doel en aanpak van zijn stichting en Johan Cornelisse over zijn ervaring met Breikers.

Lees meer

Vanaf 26 juli aanvragen NOW-4 mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk subsidie aan te vragen voor NOW-4 (ook wel bekend als NOW-tranche 6). NOW-4 heeft betrekking op de loonperiode juli tot en met september 2021.

Lees meer

Liveblog: coronavirus
Vanaf 26 juli aanvragen NOW-4 mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk subsidie aan te vragen voor NOW-4 (ook wel bekend als NOW-tranche 6). NOW-4 heeft betrekking op de loonperiode juli tot en met september 2021. Lees hier het volledige bericht ...

Lees verder

‘Je moet jezelf wel die spiegel voor wíllen houden’

‘Paychecked in Transport’ is hét keurmerk waarmee vervoerders kunnen aantonen dat zij de cao naleven en hun werknemers volgens de wet betalen. Toch zijn maar 500 bedrijven aangesloten: nog geen vier procent van het aantal transportbedrijven in Nederland. Als je alle verladers meetelt, is het percentage nóg lager. Waarom is het keurmerk niet veel populairder en kun je als transportondernemer ook zonder?  Ton Ooijen van Bode Scholten en Ruud Jongeneel van Jongeneel Transport vertellen over hun ervaringen met Paychecked.

Lees meer

Caroline Nagtegaal: ‘Er gebeurt al ongelooflijk veel’

Nee, ze pleit niet voor één soort schone brandstof of één soort transport. Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD, commissie Transport en Toerisme) gelooft in het zoeken naar oplossingen en het vinden van de juiste balans. In waterstof, elektrificatie én LNG (vloeibaar aardgas). In water-, spoor- én wegtransport. In groen én groei. Een verhaal over de liefde voor transport en verduurzaming binnen realistische kaders.

Lees meer

TLN wil inzicht in besluit maatregelen Haringvlietbrug

TLN wil dat Rijkswaterstaat inzicht geeft in de besluitvorming van de genomen verkeers- en veiligheidsmaatregelen bij de Haringvlietbrug. De verwachte hinder duurt te lang en kost de transportsector zeker 53 miljoen euro. TLN wil weten of de economische schade niet verminderd kan worden.

Lees meer

Voorstel ontheffingen zero-emissiezone

Vrachtauto’s voor exceptioneel transport, verhuisauto’s, kermis- en circusvrachtwagens en vrachtwagens met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer, die jonger zijn dan dertien jaar, kunnen waarschijnlijk tot 2030 een ontheffing krijgen voor zero-emissiezones. Dat maakte staatsecretaris Stientje van Veldhoven onlangs bekend.

Lees meer

Efficiëntere stadslogistiek door gebundelde inkoop

Om steden efficiënt, slim en duurzaam te bevoorraden is het belangrijk om het aantal transportbewegingen zo laag mogelijk te houden. Om dat te realiseren is een belangrijke rol weggelegd voor inkopers, onderstreept een recent rapport van de Hogeschool van Amsterdam.

Lees meer

Gezocht: chauffeurs

Door corona leek het in 2020 even of het rustig werd in de transport en logistiek. Inmiddels hebben de meeste deelmarkten het weer even druk of zelfs drukker dan in 2019. Met als gevolg dat de vraag naar nieuwe medewerkers in de sector snel stijgt. Twee deskundigen geven aan wat ondernemers kunnen doen om aan chauffeurs te komen.

Lees meer

Waardering, respect en bewondering

De afgelopen dagen waren zeer heftig en ook de komende dagen, weken, maanden zal ons land de strijd met het water en de gevolgen op langere termijn moeten voeren.

Lees meer

Let op vervaltermijn WW bij onwerkbaar weer

Heb je begin dit jaar een melding bij UWV gedaan voor WW bij onwerkbaar weer? Je moet binnen 26 weken na de eerste melding een ingevuld aanvraagformulier hebben geretourneerd aan UWV. Doe je dit niet binnen 26 weken, dan vervalt de aanvraag. De deadline nadert voor veel bedrijven.

Lees meer

Stuurmanskunst en vakmanschap

In het Drentse Assen was in mei een fraai stukje stuurmanskunst en vakmanschap te bewonderen. Voor de uitbreiding van trafostation Zeijerveen transporteerde Wagenborg Nedlift twee transformatoren, elk met een gewicht van 250 ton, naar hun eindbestemming. 

Lees meer

RDW: Pas drie van de tien (land)bouw- en logistieke voertuigen geregistreerd

De RDW meldt dat op 1 juli pas 30% van de verplicht te registreren motorrijtuigen met beperkte snelheid, tractoren, aanhangers en mobiele uitrustingsstukken zijn aangemeld. TLN roept haar leden nogmaals op om (land)bouwvoertuigen vóór 1 januari te registreren. Zo voorkom je vervelende operationele problemen en hoge individuele schouwingskosten per voertuig als je na die datum alsnog wilt registreren.

Lees meer

Arbeidsmarkt transport en logistiek herstelt verder

De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek toont verder herstel in het eerste kwartaal van 2021. Zowel het aantal vacatures als het aantal werkgevers groeit, blijkt uit de laatste Sectormonitor van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Lees meer

Kamervragen en motie hinderbeperking Haringvlietbrug

Meerdere fracties hebben de afgelopen week Kamervragen gesteld over de langdurige verkeershinder bij de Haringvlietbrug. Ook nam de Tweede Kamer een motie aan om, waar mogelijk, de hinder voor wegverkeer zoveel mogelijk te verlichten.

Lees meer

Minder aanrijdingen op bouwplaatsen

Manoeuvrerende voertuigen en mensen op de bouwplaats: een risicovolle combinatie. Helaas gaat dat soms ook mis. Met nieuw beleid rond aanrijdbeveiliging wil de bouwsector het aantal ongevallen drastisch verminderen.

Lees meer

Aanscherping milieuzones

In alle milieuzones in Nederland zijn vanaf 1 januari 2022 uitsluitend vrachtauto’s met minimaal emissieklasse 6 toegestaan. Dit is in lijn met de afspraken die in 2019 zijn gemaakt over één landelijk systeem voor milieuzones.

Lees meer

Tekort vrachtwagenchauffeurs neemt toe

Met het herstel van de economie en groeiende volumes keren ook de personeelstekorten snel terug. Er is vooral een tekort aan vrachtwagenwagenchauffeurs, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

Lees meer

TLN Verenigingsnieuws – juni 2021

Wil je weten welke nieuwe leden zich bij TLN hebben aangesloten, of ben je geïnteresseerd in de familieberichten van TLN-leden? Elke maand zetten we deze informatie in een handig overzicht, dit keer voor de maand juni 2021.

Lees meer

Verlaging WW-premie

Minister Koolmees van SZW heeft aangegeven dat de WW-premies (de percentages van de premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds) die gelden voor het jaar 2021, omlaag gaan.

Lees meer

Vanaf 9 juli ernstige verkeershinder A9 bij Haarlem

In de zomervakantie – van vrijdag 9 juli 21.00 uur tot woensdag 25 augustus 05.00 uur – voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit aan de A9 bij Haarlem, tussen Velsen en knooppunt Raasdorp. Het asfalt en de voegovergangen worden vervangen. Daarnaast herstelt Rijkswaterstaat vangrails en bermen langs de snelweg. Deze onderhoudswerkzaamheden brengen ernstige verkeershinder met zich mee.

Lees meer

Verzekeren voor de transportbranche

TLN Verzekeringen opent deuren die voor transportondernemers steeds vaker gesloten blijven. Lex van der Meer, mede-eigenaar van A-One spoedkoeriers, kan zich weer verzekeren tegen een fatsoenlijke premie.

Lees meer

‘Tweederde van onze vrachtwagens komt niet meer onder Zwolle’

Hij noemt zichzelf de theoreticus binnen zijn managementteam. Regelmatig voeren ze discussies over de waarde van harde data en zachte onderbuikgevoelens. Johan Pater, financieel directeur en mede-eigenaar van het Groningse transport- en verhuisbedrijf Smilda. Juliette van Neerijnen, coördinator Innovatie bij TLN, in gesprek met de bedachtzame ondernemer die steeds meer ziet in data en de waarde van netwerken.

Lees meer

Geef op tijd definitieve NOW-aanvraag door

Het UWV waarschuwt ondernemers om op tijd de definitieve NOW-1-aanvraag in te dienen. Als dat niet vóór 31 oktober gebeurt, moet het eerder ontvangen voorschot volledig terugbetaald worden.

Lees meer

Hinder Haringvlietbrug kost transportsector 53 miljoen euro

De langdurige sluiting van rijstroken op de Haringvlietbrug kost de transportsector zeker 53 miljoen euro. De verkeershinder houdt aan tot de renovatie in 2023. Absurd, vindt Elisabeth Post, voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN). Naast de enorme kostenpost leidt de verkeershinder tot onbetrouwbare reistijden en onnodige extra kilometers.

Lees meer
Ga naar het nieuwsarchief voor oudere berichten