Nieuwsblog

Hier volg je het laatste nieuws over onze sector.

Filter op actuele onderwerpen

Prijsschommelingen van Adblue

Oplettende ondernemers hebben het zeker meegekregen: de prijs van AdBlue stuitert al maanden scherp op en neer. Waar de prijs van 100 liter AdBlue lang op een kleine €60 bleef steken, is deze vanaf oktober gestaag gaan stijgen. Ondertussen is de prijs sinds 1 april stabiel op €92. Maar de vraag rijst: hoe kan de prijs opeens zo instabiel zijn?

Lees meer

TLN vraagt aandacht voor infrastructuur in Kamerdebat

Een goede bereikbaarheid van ons land, nu en in de toekomst, en tijdig onderhoud aan de infrastructuur zijn wat betreft TLN de hoofdpunten in het Commissiedebat MIRT dat vandaag in de Tweede Kamer plaatsvindt. De filedruk stijgt weer en ook het onderhoud staat onder druk.

Lees meer

Het sollicitatiegesprek voor BBL’ers moet blijven

Een officieel sollicitatiegesprek voor MBO-studenten die stage willen komen lopen bij bedrijven, moet blijven, vindt TLN. Het ministerie van OCW overweegt maatregelen om discriminatie in het aannemen van stagiaires tegen te gaan.

Lees meer

Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden aangenomen

Op 21 juni jl. heeft de Eerste Kamer de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden aangenomen. De wet is een gevolg van een Europese Richtlijn. Doel van de wet is de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren door transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en gelijktijdig te zorgen voor aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt. Hoewel de wet nog in het Staatsblad gepubliceerd moet worden zal die per 1 augustus a.s. in werking treden en direct gaan gelden, ook voor lopende overeenkomsten.

Lees meer

‘Elektrische bestelwagen nog lang geen volwaardig alternatief’

Het afbouwen van de vrijstelling van de BPM-heffing op bestelbussen is een onredelijke lastenverzwaring voor ondernemers en doet niets voor de vergroening van het bedrijfswagenpark, in tegendeel zelfs. Met die boodschap heeft voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland vanmiddag in de Tweede Kamer een petitie overhandigd aan de vaste commissie voor infrastructuur en waterstaat. Dat deed hij mede namens de VNO-NCW, evofenedex, Bouwend Nederland, BOVAG, TLN, Techniek Nederland en RAI vereniging. Woensdag is er in de Kamer een debat over duurzaam vervoer.

Lees meer

Wegblokkades door protesterende boeren

Transport en Logistiek Nederland heeft begrip voor de zorgen van de boeren, maar vindt het onacceptabel dat tijdens demonstraties snelwegen worden geblokkeerd. Het kan niet de bedoeling zijn dat acties anderen in gevaar brengen of het werken onmogelijk maken.

Lees meer

Mogelijk acties door boeren

Een deel van de boerenachterban heeft aangekondigd om vandaag te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Hoe de acties er precies uit gaan zien is nog niet duidelijk. Wel is aangekondigd dat het boerenprotest om twaalf uur ’s middags moet beginnen, waardoor er mogelijk hinder kan ontstaan voor transportondernemingen.

Lees meer

Vier sterren voor Kuypers Neer

Kuypers Neer is het eerste (transport)bedrijf in Nederland dat de vier sterren heeft gehaald van het koplopersprogramma Lean & Green. ‘Daar zijn we erg trots op’, zegt directeur Fernando Kuijpers. Hoe behaalde dit Limburgse transportbedrijf deze vier duurzaamheidsterren?

Lees meer

Winnaars beste leerbedrijf en beste praktijkopleider 2022 uitgeroepen

De combinatie tussen de opleiding en praktijk is de kern van de opleiding voor de 500.000 mbo-studenten in Nederland. Om het belang daarvan te onderstrepen heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de verkiezingen beste leerbedrijf en beste praktijkopleider ingesteld. Voor de prijs van 2022 is Grando Logistics B.V. uit het Brabantse Oisterwijk tot winnaar uitgeroepen.

Lees meer

AanZET subsidie naar voren gehaald

De overheid haalt subsidie voor de regeling AanZET naar voren, waardoor meer ondernemers sneller de overschakeling naar zero-emissie vrachtwagens kunnen maken. In totaal gaat het om een bedrag van 11,5 miljoen euro dat eerder beschikbaar komt. Ook de subsidiepot voor emissieloos bouwmaterieel wordt met 22,2 miljoen euro verhoogd. TLN is blij dat er sneller meer geld komt voor schone vrachtwagens, zodat meer ondernemers hun plannen voor de toepassing van elektrische vrachtauto’s kunnen realiseren.

Lees meer

Elektrisch aangedreven opleggers zorgen voor CO2-reductie

Opleggers met een elektrische aandrijving kunnen in de praktijk tot 20 procent brandstof besparen. Zes samenwerkende organisaties werken aan de ontwikkeling hiervan, zo meldt de RAI Vereniging deze week. TLN vindt dit een kansrijke innovatie in de transitie naar emissieloos transport. Kritisch punt voor de vervoerders is balans tussen extra accugewicht en eventueel verminderd laadvermogen, aldus TLN.

Lees meer

Afbuigassistent vanaf 1 juli verplicht voor LZV’s in Duitsland

LZV’s die in Duitsland rijden, moeten vanaf 1 juli 2022 voorzien zijn van een afbuigassistent-systeem en meeknipperende zijmarkeringslichten. De strengere veiligheidsvoorschriften waren al langer van kracht voor nieuwere voertuigen, maar gelden nu voor alle LZV’s.

Lees meer

Oproep TLN aan Europese Commissie: terugkeerplicht opleggers schiet doel voorbij

Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt bezwaar tegen de uitleg van de Europese Commissie (EC) over de terugkeerplicht van het voertuig, een onderdeel van het Mobility Package (MP). De EC is van mening dat opleggers en aanhangwagens ook onder deze bepaling vallen. TLN bestrijdt dit en is bovendien van mening dat deze maatregel in het geheel niet bijdraagt aan de doelen van de nieuwe Europese transportregels.

Lees meer

Hitteprotocol voor mens en dier

Het is weer volop zomer. Vrijdag en zaterdag verwacht het KNMI temperaturen boven de 30 graden in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Rijkswaterstaat stelt een hitteprotocol in op de snelwegen in deze provincies. TLN wijst haar leden op het hitteprotocol in het diertransport.

Lees meer

IRU Diploma of Honour 2022

Chauffeurs in loondienst? Ook dit jaar is er de mogelijkheid om je waardering voor je chauffeurs te laten blijken. Nomineer jouw chauffeurs nu voor het unieke IRU diploma 2022! Veel chauffeurs hebben dit diploma in de afgelopen jaren al mogen ontvangen.

Lees meer

Workshop CO₂ meten voor transportondernemers

Steeds meer transportbedrijven willen grip krijgen op hun CO₂-uitstoot. TLN ondersteunt hen in samenwerking met de Topsector Logistiek met workshops waarin ondernemers meer zicht krijgen op de mogelijkheden om minder CO₂ uit te stoten. Je kunt je nu aanmelden. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Lees meer

Weerstand ombuigen in slimmere groei logistiek vastgoed

De weerstand tegen logistieke centra groeit. Je hoort er politici, journalisten en burgers veel over. Maar wat vinden de logistiek ondernemers er eigenlijk zelf van dat hun broodwinning ter discussie staat. TLN peilt de mening bij drie leden van de branchevereniging.

Lees meer

Bredere omarming digitale vrachtbrief hard nodig

Ondernemers die werken met een digitale vrachtbrief zijn daar veelal positief over. ‘Er mogen alleen wel wat meer bedrijven gebruik van maken’, zegt Wout van den Heuvel, beleidsadviseur Innovatie en Digitalisering bij TLN.

Lees meer

Kom netwerken tijdens Transport Compleet!

Van 14 tot en met 16 juni vindt in de Evenementenhal Hardenberg de vakbeurs Transport Compleet plaats. De gehele transportbranche is vertegenwoordigd. Van de grote merken tot aan de regionale aanbieders. Laat je bijpraten en ontmoet nieuwe zakenrelaties tijdens Transport Compleet.

Lees meer

Trappend door Rotterdam

In een stad als Rotterdam vinden verschillende goederenbewegingen plaats. Schepen richting de haven, vrachtauto’s, bestelauto’s en cargobikes door de stad. Cycloon Post & Fietskoeriers zet vrachtfietsen in om kleinere pakketten efficiënt en duurzaam te bezorgen. Waar moet je op letten als fietskoerier en wat gebeurt er onderweg? Ik fiets deze middag mee met fietskoerier Jelle.

Lees meer

TLN is verbaasd over terugkeerverplichting trailers

De Europese Commissie heeft in een uitleg van de regelgeving omtrent de terugkeerverplichting voor vrachtwagens, aangegeven dat de return home ook voor trailers en aanhangwagens van toepassing is. TLN is verbaasd dat de Europese Commissie de regelgeving uitbreidt naar getrokken materieel.

Lees meer

TVL voor startende ondernemers op 7 juni 2022 geopend

Sinds dinsdag 7 juni jl. kunnen startende ondernemers de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor het 4e kwartaal van 2021 en het 1e kwartaal van 2022. De coronasteunregeling voor vaste lasten is bestemd voor startende mkb-ondernemers die hun onderneming tussen 30 juni 2020 en 30 september 2021 hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een belangrijk verschil met de reguliere TVL is dat de starterssubsidie meetelt als omzet voor de inkomsten- en omzetbelasting.

De subsidie is tot dinsdag 2 augustus 2022 17:00 uur aan te vragen.

Lees meer

Platform voor graanexport uit Oekraïne

De transportkoepel IRU en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben bekend gemaakt dat de Europese Commissie een platform heeft opengesteld om Oekraïense landbouwproducten alsnog het land uit te krijgen.

Lees meer

‘Bespreek nu je elektrisch vervoerplan met je netbeheerder’

Ondernemers in transport en logistiek krijgen het advies om op tijd met hun netbeheerders in gesprek te gaan over de plannen die ze hebben met elektrisch vervoer. Als ze een plan hebben, tenminste… Wellicht zijn daarbij specialisten nodig zoals de huisinstallateur die als een ‘elektromakelaar’ samen met de ondernemer in beeld brengt hoeveel stroom er nodig is en hoe je het allemaal organiseert.

Lees meer

HUB 5, de slimme groei van logistiek vastgoed

Aan het eind van deze week ligt de HUB weer bij je op de deurmat en dit staat er o.a. in: De weerstand tegen logistiek vastgoed groeit, HUB peilt de mening bij drie TLN leden. HUB redacteur Jennifer Visser fietst mee met Cycloon post en fietskoeriers en we besteden aandacht aan de vrachtwagenheffing. Dit en nog veel meer vind je in de nieuwste HUB.

Lees meer

Bedrijfsleven opgelucht: Maastricht Aachen Airport blijft open

Air Cargo Netherlands (ACN), Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Fenex zijn blij en opgelucht dat de Provinciale Staten van Limburg vrijdag hebben gekozen voor het openhouden van Maastricht Aachen Airport, ook al is dit onder strikte voorwaarden. Deze beslissing is belangrijk voor de luchtvrachtsector in Nederland en voor bedrijven in Nederland die internationaal opereren. 

Lees meer

Adviesgroep Stadslogistiek Rotterdam van start

In samenwerking met de gemeente Rotterdam hebben TLN en evofendex de Adviesgroep Stadslogistiek Rotterdam opgestart. Op 3 juni vond de eerste bijeenkomst plaats die vooral in het teken stond van het inventariseren van onderwerpen, mogelijke (toekomstige) knelpunten en de organisatorische kant van de adviesgroep.

Lees meer

Nieuwe aanvraagronde voor LZV-trajecten in Vlaanderen

Er rijden nu ruim 400 LZV’s rond in Vlaanderen. Gedurende de maand juni kunnen bedrijven weer nieuwe aantakkingstrajecten voor het LZV-wegennetwerk in Vlaanderen aanvragen. Er worden maximaal 30 nieuwe trajecten in behandeling genomen.

Lees meer

Planning werkzaamheden hoofdwegennet 2022-2023

Rijkswaterstaat (RWS) heeft een planning van de werkzaamheden die in 2022 aan het hoofdwegennet plaatsvinden gedeeld met TLN. Ook is er een vooruitblik op 2023 opgenomen. In het overzicht staan de projecten die relatief veel gevolgen voor het verkeer zullen hebben.

Lees meer

TLN over olieboycot

Transport en Logistiek Nederland maakt zich grote zorgen over gevolgen van de aangekondigde olieboycot. Deze maatregel is onderdeel van het zesde sanctiepakket tegen Rusland, dat de Europese Unie eerder deze week overeenkwam.   

Lees meer

Laatste kans voor definitieve subsidieberekening TVL

Heb je Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) 1 2020 (de allereerste TVL-editie kwartaal juni-september 2020), Q4 2020 en Q1 2021 aangevraagd? En nog niet uw werkelijke omzet aan RVO doorgegeven? Dan heb je nog een allerlaatste kans dit voor 10 juni 2022 te doen. Voor TVL Q2 2021 heb je tot 20 juli 2022 de tijd.

Lees meer

TLN maakt zich grote zorgen over gevolgen olieboycot

Transport en Logistiek Nederland heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van het zesde sanctiepakket tegen Rusland, waar binnen de Europese Raad overeenstemming over werd bereikt. De brancheorganisatie voor beroepsgoederenvervoer is niet principieel tegen de meest in het oog springende maatregel, de boycot van Russische olie, maar maakt zich wel grote zorgen over de gevolgen hiervan.

Lees meer

Subsidies maken duurzaamheid in transport beter mogelijk

Subsidies: niet het meest voor de hand liggende begrip in de commerciële wereld. Je denkt er bijvoorbeeld eerder aan bij culturele instellingen. Niets is minder waar! Ook bedrijven in transport en logistiek maken geregeld gebruik van subsidies. Patrick Schipper is specialist en adviseert TLN-leden hierover.

Lees meer
Ga naar het nieuwsarchief voor oudere berichten