Nieuwsblog

Hier volg je het laatste nieuws over onze sector.

Filter op actuele onderwerpen

Liveblog: coronavirus
Het CBR hervat praktijkexamens, toetsen en rijtesten

Het kabinet heeft besloten om de coronamaatregelen voor contactberoepen te versoepelen. Dat betekent dat het CBR vanaf woensdag 3 maart alle praktijkexamens en rijtesten hervat. Dit geldt ook voor de praktijktoetsen en de praktische nascholing voor het beroepsvervoer. Over wanneer en op welke wijze de theorie-examens, ...

Lees verder

CDA Europarlementariërs vragen opheldering over Franse dodehoekstickers

Europarlementariërs Tom Berendsen en Annie Schreijer-Pierik (beiden CDA) hebben opheldering gevraagd aan de Europese Commissie over de per 1 januari 2021 verplichte Franse dodehoekstickers voor alle vrachtwagens die op Franse wegen rijden. Deze maatregel zorgt bij vervoerders, maar ook bij TLN en andere transportorganisaties in Europa voor veel opschudding.

Lees meer

TLN Verenigingsnieuws – maart 2021

Wil je weten welke nieuwe leden zich bij TLN hebben aangesloten, ben je geïnteresseerd in de familieberichten van TLN-leden of benieuwd naar het actuele overzicht van de evenementen en opleidingen die TLN en FENEX aanbieden? Elke maand zetten we deze informatie in een handig overzicht, dit keer voor de maand maart 2021.

Lees meer

‘We hadden echt een mega-probleem’

Corona zet onze ziekenhuizen flink op z’n kop. Ook logistiek gezien. Want waar blijven bijvoorbeeld alle gebruikte mondkapjes, schorten, brillen en handschoenen? Jakob Huisman van SUEZ weet het antwoord op deze vraag.

Lees meer

Doe mee met de nulmeting mobiele machines

De Groene Koerspartijen, de Rijksoverheid en TNO vragen je medewerking voor een nulmeting over de samenstelling van het mobiele machinepark (*) in Nederland. Ook TLN ondersteunt deze oproep en vraagt haar leden die mobiele machines inzetten bij hun transport- en logistieke activiteiten, om mee te doen. Dat kan door uiterlijk 3 maart een anonieme, nationale enquête in te vullen.

Lees meer

‘Juist in deze tijd naar elkaar luisteren’

Hoe kom je als transportbedrijf gezond de coronacrisis door en hoe kan de overheid daarbij helpen? Mona Keijzer, staatsecretaris van Economische Zaken sprak daarover met twee transportondernemers en TLN-voorzitter Elisabeth Post. Over ondernemen in crisistijd. En daarna.

Lees meer

Brexit-blog
Vervoer naar VK en gebruik van delayed declarations

Vervoer je goederen naar het VK en maakt de importeur gebruik van delayed declarations (ook wel bekend als de C-status regeling)? Zorg dat je in ieder geval beschikt over het GB EORI nummer van de ontvangende partij in Engeland. Bij non-inventory linked ports moet de vervoerder het GB EORI nummer bij zich hebben tijden...

Lees verder

Raoul Boucke (D66) in gesprek met vier TLN-leden

De transportsector staat voor tal van uitdagingen, weet ook kandidaat-Kamerlid Raoul Boucke (D66). Bijvoorbeeld als het gaat om de gevraagde verduurzaming van het materieel. Een gesprek met vier transporteurs, allen lid van TLN, maakt duidelijk dat de wil om te verduurzamen er zeker is. Tegelijkertijd constateert Boucke dat de weerbarstige praktijk ze soms nog te veel in de weg staat.

Lees meer

Campagne voor een eerlijk speelveld in de verhuisbranche

De Organisatie voor Erkende Verhuizers (OEV) en de Codekamer Verhuizen (Code Verantwoordelijk Marktgedrag) lanceren vandaag een bewustwordingscampagne ‘Zorgeloos verhuizen’. Met deze campagne wil de branche wat doen tegen de spelers in de markt die het niet zo nauw nemen met de regels.

Lees meer

Aanvragen NOW tranche 4  en TVL Q1 nu mogelijk

Het indienen van de aanvragen voor de NOW tranche 4 (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) voor het eerste kwartaal 2021 is vanaf 15 februari mogelijk. Lees hier alles over deze twee maatregelen.

Lees meer

Opnieuw chaos bij Europese grenzen

Door nieuwe coronamaatregelen voor het beroepsgoederenvervoer staan sinds vanochtend bij verschillende Europese grenzen kilometers file en honderden chauffeurs stil. TLN wil dat de EU ingrijpt en de soepele doorgang van internationaal vrachtverkeer verzekert.

Lees meer

IJzel en code rood: neem maatregelen

Maandag is er in de loop van de nacht en in de ochtend kans op verraderlijke gladheid op uitgebreide schaal als gevolg van ijzel. Hiervoor wordt code rood uitgegeven. Lees hieronder welke maatregelen aan de orde zijn.

Lees meer

TLN teleurgesteld; geen overeenkomst cao

Op donderdag 11 februari hebben TLN, CNV, FNV en De Unie het cao-overleg hervat om te bezien of een gezamenlijk gedragen cao-resultaat binnen handbereik ligt. Gedurende het overleg is gebleken dat dit vooralsnog niet het geval is.

Lees meer

ILT scherpt handhaving rij- en rusttijden aan

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaaft sinds 1 februari strenger op rij- en rusttijden. TLN is blij met de aanscherping, maar benadrukt dat meer fysieke controle nodig blijft.

Lees meer

John S. Thompsonbrug pas eind 2021 weer veilig voor vrachtverkeer

Er geldt sinds juli 2020 een gewichtsbeperking voor voertuigen boven de 10 ton op de John S. Thompsonbrug in Grave (N324). De brug kan de huidige belasting niet aan en moet daarom gerepareerd worden. TLN heeft onlangs van Rijkswaterstaat bericht gekregen dat de brug pas eind 2021 weer beschikbaar is voor het vrachtverkeer.

Lees meer

Uitvoeringsagenda Stadslogistiek ondertekend

Op 9 februari ondertekenden staatssecretaris Stientje van Veldenhoven (IenW), wethouder Eelco Eerenberg van de gemeente Utrecht en TLN-voorzitter Elisabeth Post de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. Samen met tal van andere partijen die de uitvoeringsagenda ook ondertekenden onderschrijven zij de ambitie te willen komen tot zero-emissie stadslogistiek.

Lees meer

Inzicht van ondernemers gevraagd over inzet zero-emissie trucks

De verkoop van zero-emissie vrachtauto’s moet de komende jaren flink omhoog. Maar dat gaat niet vanzelf. Vervoerders en truckfabrikanten lijken op elkaar te wachten. Om die situatie te kunnen doorbreken, heeft de overheid aan Hytruck Consult & Partners (HCNP) gevraagd voor de komende jaren een goed onderbouwde inschatting te maken van de vraag naar zero-emissie vrachtauto’s.

Lees meer

Routekaart laadinfrastructuur voor logistiek

Er is een routekaart laadinfrastructuur voor logistiek opgesteld die duidelijk maakt welke stappen gezet moeten worden om de voorbereiding van de laadinfrastructuur voor logistiek in goede banen te leiden.

Lees meer

Schuiven met de sneeuwkraan open

Vanaf zaterdagavond stonden ze gereed: de mannen en vrouwen van Millenaar & van Schaik Transport. Met schuivers en strooiers werkten ze continu door om de weg weer zwart te krijgen. En dat viel nog niet mee. ‘Op een gegeven moment dacht ik wel, waar zijn we mee bezig?’ aldus directeur Dirk-Jan van Schaik die zelf ook een hele dag meeschoof.

Lees meer

Meldpunt UWV voor verzuim wegens onwerkbaar weer

De Uiterwaarden liepen al vol, inmiddels is Nederland bedekt onder een witte deken en vriest het. Voor de ondernemers in het beroepsgoederenvervoer die hierdoor niet kunnen werken, is het goed om te weten dat de CAO Beroepsgoederenvervoer een speciaal artikel heeft.

Lees meer

Duitsland – Rijverbod vanwege sneeuwval opgeheven

Als gevolg van de hevige sneeuwval waren er tijdelijke rijverboden voor vrachtwagens van meer dan 7,5T in de hieronder genoemde gebieden. De rijverboden zijn inmiddels weer opgeheven. Laatste update: 9 februari 2021 09:43 uur.

Lees meer

Sneeuw en gladheid: wees alert en let op mogelijke rijverboden

Het vrachtverkeer kan dit weekend last ondervinden van hevige sneeuwval en gladheid. TLN roept ondernemers en chauffeurs op voorzorgsmaatregelen te nemen: houd de vrachtwagens sneeuw- en ijsvrij, houd de weerberichten in de gaten en stel vervoer als het kan uit.

Lees meer

‘Sturen op je onderbuik is voorbij’

‘Digitalisering is eigenlijk helemaal niet belangrijk.’ Dat was het eerste antwoord van directeur Henk van de Scheur, die halverwege aanschoof bij het interview met Brian Meijdam van Van de Scheur Logistiek uit Vianen. Een gepassioneerde projectmanager die vol trots vertelt over hoe ver het kleine transportbedrijf al gedigitaliseerd is. Hoe zit dat nou eigenlijk? Lees hier een volgende aflevering van de serie ‘De stand van digitalisering’ waarin Juliette van Neerijnen, coördinator Innovatie bij TLN, in gesprek gaat met leden van TLN.

Lees meer

Morgen is het zover: de eerste editie van ‘HUB’

‘HUB’, het enige blad van en voor de leden van TLN, ligt morgen bij alle TLN-leden op de mat. We zijn best trots op het resultaat en hopen dat dat gevoel na het lezen van ‘HUB’ wordt gedeeld. We zijn dan ook de benieuwd naar de reacties!

Lees meer

Tot 3 maart geen CBR-examens

Vanwege de verlenging van de lockdown schrapt CBR alle rijexamens tot en met 2 maart. Theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen voor code 95 gaan tot en met dinsdag 2 maart niet door.

Lees meer

Hongarije: versoepeling en onduidelijkheid registratie BIREG

De Hongaarse BIREG registratie doet Europees veel stof opwaaien. Niet alleen vanwege de onzinnigheid van de maatregel, maar vooral door de onduidelijkheid en gebrekkige communicatie. De internationale druk op Hongarije heeft in ieder geval tot een lichte versoepeling geleid.

Lees meer
Ga naar het nieuwsarchief voor oudere berichten