Veilig op weg –

Veilig op Weg

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben samen het lesprogramma ‘Veilig op Weg’ ontwikkeld om de verkeersveiligheid onder jongeren te vergroten.

 

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben samen het lesprogramma ‘Veilig op Weg’ ontwikkeld om de verkeersveiligheid onder jongeren te vergroten.

Waar gaat het om?

Het gratis lesprogramma is speciaal gemaakt voor leerlingen uit groep 7 en groep 8 van de basisschool. Het doel van de les is om kinderen te leren hoe ze om moeten gaan met de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. De les start met een korte introductie van een chauffeur/instructeur. Leerlingen kunnen tijdens de les vertellen over hun eigen ervaringen in het verkeer. Hebben ze bijvoorbeeld weleens een gevaarlijke verkeerssituatie meegemaakt? Tijdens de les leren ze twee vuistregels, namelijk blijf ruim en rechts achter de vrachtauto en houd minstens drie meter afstand. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt uitgelegd waarom deze vuistregels zo belangrijk zijn. Tot slot gaan de leerlingen naar buiten om deze gevaarlijke situaties te oefenen met een vrachtauto. Door zelf achter het stuur te zitten ervaren leerlingen wat een chauffeur wel en niet kan zien.

Visie TLN

TLN heeft veiligheid in het verkeer hoog in het vaandel staan. Daarom informeert TLN haar leden over ontwikkelingen ten aanzien van de verkeersveiligheid van het goederenvervoer over de weg. TLN vindt het belangrijk dat kinderen en volwassen bewust worden van het gevaar van grote voertuigen in het verkeer en de dode hoek. TLN heeft een voertuigsticker ontwikkeld die ondernemers op hun vrachtauto kunnen plakken om fietsers in beeld en tekst te laten zien dat ze rechts achter de vrachtauto moeten blijven. Deze stickers zijn per tien stuks te koop in de TLN Ledenwinkel voor 25 euro.

Wat betekent dit voor jou?

Als ondernemer kun je meehelpen aan de verkeersveiligheid door bijvoorbeeld de dode hoek sticker te gebruiken. De sticker op de vrachtauto wijst kinderen en volwassen erop om rechts achter de vrachtauto te blijven. Ook heb je als lid van TLN de mogelijkheid om met het lesmateriaal van Veilig op Weg en met eigen vervoer les te geven op een basisschool. Meer informatie? Mail naar Veilig-op-Weg of kijk op veilig-op-weg.nl.