LZV ook in Tsjechië toegestaan

​LZV’s met een maximale lengte van 25,25 meter zijn nu ook in Tsjechië toegestaan. De Tsjechische regering heeft dit recent besloten.

Het maximum gewicht voor LZV’s in Tsjechië is vastgesteld op 48 ton en ontheffingen kunnen worden aangevraagd voor vastgestelde routes tussen twee punten.

Het is de bedoeling dat de route zoveel mogelijk over het hoofdwegennetwerk loopt. De laad- en loslocaties mogen maximaal 10 kilometer van de snelweg verwijderd zijn. Passage van spoorwegovergangen is verboden. Afgegeven ontheffingen zijn geldig voor een periode van 3 maanden met de mogelijkheid tot verlenging. Meer concrete informatie over de voorwaarden om met LZV’s te mogen rijden, is op dit moment nog niet beschikbaar.

Tiende land

TLN is blij met het besluit van Tsjechië. LZV’s bieden grote voordelen op het gebied van milieu en logistiek en vormen een effectief middel om de CO2-uitstoot voor het wegtransport te verlagen. TLN lobbyt daarom al vele jaren om deze voertuigen binnen heel Europa toe te staan. Tsjechië is inmiddels het tiende EU-land waar LZV’s mogen rijden. De andere landen zijn: Zweden, Finland, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, België, Portugal en Spanje.

Meer weten?

Contact de expert

Ambro Smit

Deelmarkt secretaris