Opleiding tot vrachtwagenchauffeur mogelijk voor statushouder door nieuwe (ESF) subsidie

Statushouders een baan in een mooie branche bieden én transport en logistiek bedrijven koppelen aan gemotiveerde medewerkers. Dat is het doel van het nieuwe project waarbij statushouders worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Dit project wordt uitgevoerd namens werkgeversorganisaties TLN, VVT, vakbonden FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen en het opleidingsfonds voor de sector SOOB. Hierbij zorgt Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) voor de werving, subsidie en opleidingen voor deze medewerkers en wordt samengewerkt met gemeenten. Ook rijschoolhouders kunnen zorgen voor het leggen van contact met statushouders.

STL-directeur Lisette van Herk: “Waarom zouden we niet de talenten aanspreken van gemotiveerde statushouders, die aan de slag willen in transport of logistiek? Dat is goed voor zowel de logistieke bedrijven, statushouders én de samenleving. Bedrijven zijn hard op zoek naar vrachtwagenchauffeurs. Ik hoop dat we veel ondernemers en statushouders kunnen ondersteunen!”

De organisaties willen statushouders enthousiast maken voor de sector transport en logistiek. Als zij de overstap willen maken naar het beroep van vrachtwagenchauffeur moeten zij wel beschikken over taalniveau B1 en een rijbewijs B. Is er na gesprekken een klik met een bedrijf, dan kan een contract worden ondertekend. De keuze hierbij is: 2 jaar lang minimaal 24 uur per week of 1 jaar lang minimaal 32 uur per week achter het stuur zitten. STL: “De kosteloze opleidingen voor de groot rijbewijzen, begeleiding, baangarantie, zelfstandigheid en werk met veel vrijheid zijn mooie pluspunten om te gaan voor een baan als vrachtwagenchauffeur. Voor statushouders die niet beschikken over bovengenoemde zijn er ook functies beschikbaar. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag als orderpicker of heftruckchauffeur. Zolang je goed gemotiveerd bent, verwelkomt de sector iedereen die aan de slag wil.”

Hulp bij aanvraag subsidie en opleiding

STL ontzorgt logistieke bedrijven door Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidie te verstrekken om de opleiding en het groot rijbewijs van de statushouders volledig te financieren. Ook de kandidaten worden hierin ondersteund door STL en de gemeente. Medewerkers die de statushouders begeleiden tijdens het leerwerktraject krijgen bovendien een training om dit tot een succes te maken. Dankzij het traject profiteren logistieke bedrijven niet alleen van een goede match met nieuwe werknemers, maar leveren ze ook een maatschappelijke bijdrage.

Ook subsidie voor doorstromers

Statushouders die als logistiek medewerker al in dienst zijn bij een SOOB-bedrijf kunnen zich eveneens laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur.

Meer informatie

Logistieke bedrijven, statushouders en geïnteresseerden kunnen terecht op www.stl.nl/statushouder voor meer informatie en aanmelding.

Meer weten?

Contact de experts

Caroline Blom

Team Sector en Beleid

Adviseurs

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.