Provincie Friesland wil aquaduct Skarster Rien voorschieten

De provincie Friesland is bereid het hoognodige aquaduct in de A6 onder de Skarster Rien bij Joure voor te schieten. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord van de provincie. TLN pleit hier al een tijd voor en is dan ook blij met dit nieuws.

​In april deed TLN nog een oproep aan de formerende partijen CDA, PvdA, VVD en de Fryske Nasjonale Partij in de provincie, om de bouw van het aquaduct voor te schieten. Het voorschieten is nodig, omdat de Rijksoverheid eerder aangaf voorlopig niet te willen betalen voor dit aquaduct. TLN is blij dat het nieuwe provinciebestuur dit verzoek van onder meer TLN inwilligt. ‘Stilstand is achteruitgang; die achteruitgang lijkt met dit besluit gekeerd. Nu maar gauw de schop de grond in’, zegt Wessel R. Veenstra, voorzitter TLN-regiobestuur Noord.

Onzekere reistijd door openstaande brug

De brug over het Skarster Rien bij Joure is de laatste lage brug tussen Groningen en Amsterdam. Verkeer moet hier nu nog op de snelweg wachten als de brug openstaat. ‘Zomers is de A6 twintig minuten per uur verstoord. Die onzekere reistijd is een doorn in het oog van de transportsector​’, zei Wessel R. Veenstra, in april al.

Ongelukken

Bovendien zorgt de huidige situatie op de A6 regelmatig voor ongelukken. Veenstra: ‘Automobilisten of vrachtwagenchauffeurs die hier niet bekend zijn worden soms verrast. Je verwacht ook geen lage brug op een snelweg. Ik verwacht dat het aquaduct óók de verkeersveiligheid gaat verbeteren.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid