Spoorwegovergangen aangepast voor LZV’s

Spoorbeheerder ProRail heeft twee spoorwegovergangen vrijgegeven voor LZV’s. De Europaweg in Doetinchem en de Hanzeweg in Barneveld zijn per direct voor LZV’s toegankelijk.

​Beide overwegen vormen belangrijke schakels in het LZV-wegennetwerk. Met de vrijgave van de Europaweg (N316) zijn de A18 en A348 voor LZV’s beter met elkaar verbonden. In de oude situatie moest hiervoor bij Doetinchem worden omgereden. De Hanzeweg is de toegangsweg naar het nieuwe industrieterrein Harselaar-Zuid bij Barneveld. Deze is nu ook voor LZV’s bereikbaar.

Roodtijdverlenging

De aanpassingen zijn uitgevoerd in het kader van het LZV-verbeteringsprogramma. Hierbij wordt bekeken of door de sector aangedragen overwegen geschikt gemaakt kunnen worden voor gebruik door LZV’s. De meest toegepaste oplossing betreft de zogenaamde roodtijdverlenging. Hierbij wordt de tijd tussen het knipperen van de lichten en het dalen van de bomen met enkele seconden verlengd, zodat langere voertuigcombinaties meer tijd hebben om de overweg veilig te passeren. Een vertrouwde oplossing die inmiddels al bij veel overwegen succesvol werkt en die ook bij deze twee overwegen is toegepast.

Digitale wegenkaart

De aangepaste overwegen zijn inmiddels op de digitale wegenkaart voor LZV’s van de RDW verwerkt. Deze lijst geeft een overzicht van alle wegen waar LZV’s met ontheffing mogen rijden.

Meer weten?

Contact de expert

Ambro Smit

Deelmarkt secretaris