Succesvolle KTO-dag verbindt groot en klein

Nederland draaiend houden: het lukt alleen met logistiek. Transportondernemers weten dat. Daarbij kunnen grote en kleine bedrijven elkaar uitstekend aanvullen. Die boodschap klonk herhaaldelijk tijdens de KTO-dag op zaterdag 16 maart. Op het programma stonden bezoeken aan Van Mossel, het grootste autobedrijf van de Benelux, en de logistieke onderneming Kivits Drunen, allebei in Waalwijk. Het ging onder meer over ondernemerschap, goed inspelen op ontwikkelingen, ketenintegratie en het belang van samenwerking. Met een rondgang door een automuseum als kers op de taart.

De wereld van Van Mossel lijkt ver weg te staan van die van de gemiddelde KTO’er. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 6 miljard, is actief in zeven landen en biedt werk aan 7000 medewerkers. Het imposante nieuwe hoofdkantoor in Waalwijk straalt grootsheid uit. Toch zijn er naast grote verschillen ook markante overeenkomsten. Het succes van Van Mossel is het resultaat van puur ondernemerschap. Betrokkenheid bij je bedrijf is een voorwaarde, net als ogen en oren openhouden voor ontwikkelingen om je heen. Zie veranderingen niet als een bedreiging maar als een mogelijkheid. Van Mossels topman Eric Berkhof is zo’n echte ondernemer. Hij kwam ooit binnen als stagiair. Hij keek naar het bedrijf en de omgeving, zag kansen en greep die. Toen de mogelijkheid zich voordeed, werd hij eigenaar. Hij had een duidelijk doel voor ogen en zette zich volledig in om dat te realiseren. Eén van die doelen was ketenintegratie: het bij elkaar brengen van verkoop, schadeafhandeling en leaseactiviteiten.

Werkdag

De drang om te scoren is er nog steeds. Het zit in het DNA van het bedrijf. Berkhof zou de KTO’ers ontvangen, maar moest afzeggen vanwege werkzaamheden. Een zaterdag als werkdag: het klinkt menig KTO’er niet vreemd in de oren. Belangrijke onderdelen van het succesverhaal van Van Mossel zijn samenwerking en goede verhoudingen. Met klanten, zakenrelaties en medewerkers. Daarnaast zijn motivatie en doelgerichtheid onmisbaar om van je bedrijf een succes te maken, horen de aanwezigen. Dat is onafhankelijk van de omvang. Berkhof heeft de naam een Pietje Precies te zijn. Hij weet precies hoe de vlag er bij alle bedrijfsonderdelen financieel bijhangt, houdt van orde en let op alle details. Die laatste eigenschap vertaalt zich in het hoofdkantoor. Op de gigantische parkeerplaats staan alle opgeslagen auto’s op dezelfde wijze ingeparkeerd. Dat is een opdracht aan de medewerkers. De auto’s in het museum staan er onberispelijk bij. Wie er rondloopt, kan niet anders dan onder de indruk raken. In de hal van het bedrijf staat een beeld van twee mannen die een koop overeenkomen. Het staat er niet zomaar. Een goede zakelijke afspraak begint met vertrouwen, elkaar respecteren en een goede boterham gunnen.

Samenwerking

De termen ondernemerschap en samenwerking komen tijdens de middag terug. Gastheer is Rob van Opzeeland van de logistieke familieonderneming Kivits Drunen. In TLN-kringen is hij bekend als voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie. Ook zijn bedrijf kende afgelopen jaren een forse groei. De kern van de activiteiten is logistieke dienstverlening. Het bedrijf is gespecialiseerd in groente, fruit en versklaar-producten. Kivits Drunen ontzorgt de klanten door het regelen van het vervoer, de opslag, ver- en herpakken en allerlei formaliteiten.

Van Opzeeland ziet KTO-ondernemers als collega’s die een waardevolle aanvulling bieden op activiteiten van grote ondernemingen. Een stabiele samenwerking is in het voordeel van allebei. Hij geeft de KTO’ers graag een kijkje achter de schermen, in dit geval ook letterlijk met een rondgang door de gekoelde opslagruimtes. De temperatuur is afhankelijk van de opgeslagen producten en varieert van -0,5 graden tot iets onder kamertemperatuur. Honderden zonnepanelen op het dak zorgen voor een groot deel van de energievoorziening.

Verduurzaming

Met meer dan honderd vrachtwagencombinaties speelt het thema verduurzaming uiteraard ook bij het transport. Kivits Drunen doet ervaring op met alternatieve aandrijvingsmogelijkheden als LNG en elektriciteit. Een paar van die trucks staan voor de deur. De omschakeling op elektrisch rijden brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zeker als het gaat om het opladen. Van Opzeeland maakt er geen geheim van. Menig KTO’er ziet op tegen de omschakeling, is tijdens de dag te horen. De kosten zijn hoog, het opladen kost hoofdbrekens. Voor hen heeft Van Opzeeland een duidelijke boodschap: houd ontwikkelingen goed in de gaten, maar laat grote ondernemingen ervaring opdoen en leer daarvan. Keer je niet af van maatschappelijke ontwikkelingen, maar kies het juiste moment om te veranderen. Naar zijn idee kunnen groot en klein binnen de sector samen optrekken. Datzelfde geldt voor de cao. Ondernemerschap is inspelen op ontwikkelingen. De werknemer van vandaag en morgen heeft andere wensen dan die van gisteren. Een bedrijf moet voortdurend veranderen. Zijn gasten ervaren dat letterlijk. De nieuwe parkeerplaats is nog niet helemaal af. Het bedrijfsterrein wordt opnieuw ingedeeld om ruimte te maken voor nieuwe activiteiten. Een ondernemer is altijd bezig met zijn bedrijf. Groot of klein maakt dan geen verschil.

Meer weten?

Contact de expert

Team communicatie

Communicatie adviseurs & medewerkers

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.