Vanaf 2022 alleen Euro 6 en elektrische vrachtwagens in milieuzones

Eigenaren van diesel vrachtauto’s met emissieklasse 4 en 5 hebben met ingang van 1 januari 2022 geen toegang meer tot milieuzones van een aantal steden in Nederland. Je moet vanaf deze datum over een vrachtwagen met emissieklasse 6 (Euro 6) of een elektrische truck beschikken om de milieuzones nog in te mogen.

Volgende week krijgen alle bedrijven die over vrachtwagens beschikken met een lagere dan emissieklasse 6 een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de beperking die met ingang van het nieuwe jaar in de milieuzones gaat gelden. Rijd je met je Euro 4 of 5 vrachtwagen na 31 december dit jaar toch een milieuzone in, dan riskeer je een boete.

Emissieklasse

De emissieklasse geeft aan hoeveel schadelijke stoffen jouw vrachtwagen uitstoot. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. De emissieklasse van je vrachtwagen is niet aan te passen. Meer informatie over de emissieklasse van je dieselwagen vind je via de Milieuzonecheck op www.milieuzones.nl/check-uw-auto-op-toegang.

Gemeenten met milieuzones

Een milieuzone is een gebied waar de meest vervuilende dieselvoertuigen niet mogen komen. Een gemeente kan een milieuzone instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Op dit moment hebben 13 Nederlandse gemeenten een milieuzone voor dieselvrachtauto’s. Dat zijn: Amsterdam , Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. De gemeente Haarlem voert per 1 januari 2022 een milieuzone voor vrachtauto’s in. Op de website www.milieuzones.nl vind je de deelnemende gemeenten en alle informatie over milieuzones.

Vragen

Heb je nog vragen over de nieuwe maatregel, neem dan contact op met de betreffende gemeente of ga naar www.milieuzones.nl.

Meer weten?

Contact de expert

Team Internationaal

Adviseurs