Vertrouwensketen: Vanaf 1 juli géén pincode meer voor containers uit Noord-Amerika

Containerladingen uit Noord-Amerika worden in Rotterdam per 1 juli 2024 enkel nog veilig en betrouwbaar vrijgegeven via de Vertrouwensketen. De grote rederijen verstrekken vanaf dan voor containers uit dit vaargebied géén pincodes meer. Een wegvervoerder, binnenvaart of spooroperator kan een container uit Noord-Amerika alleen nog bij de terminal ophalen na autorisatie via de Vertrouwensketen.

Voor lading uit Latijns Amerika is de Vertrouwensketen al sinds 31 maart succesvol praktijk. Maandelijks worden nu rond de 60.000 containers via de Vertrouwensketen vrijgesteld door ongeveer 1.500 actieve organisaties (verladers, expediteurs en vervoerders) vervoerders). Uiteindelijk gaat de nieuwe veilige werkwijze voor álle in de Rotterdamse haven binnenkomende deepsea containers gelden.

Deelnemende rederijen

De rederijen die meedoen in de Vertrouwensketen zijn CMA CGM, COSCO Shipping, Evergreen, Hapag Lloyd (via Secure Container Release), HMM, Maersk, Marfret, MSC, ONE, OOCL, Yang Ming en ZIM. Door de deelname van al deze deepsea rederijen is in de haven van Rotterdam één uniforme werkwijze beschikbaar voor het zonder pincode veilig en betrouwbaar vrijstellen en ophalen van importcontainers.

Vertrouwensketen

De Vertrouwensketen is een samenwerking tussen bedrijfsleven en overheidsinstanties met als doel de havenlogistiek digitaal weerbaarder te maken. Eén van de belangrijke onderdelen is het veiliger en betrouwbaarder vrijstellen en ophalen van importcontainers in de Nederlandse havens. Dit werkt grotendeels via het Port Community System van Portbase, het neutrale logistieke platform voor de Nederlandse havens. In een gesloten logistieke keten met enkel bekende, geautoriseerde partijen geven bedrijven elkaar digitaal het recht door voor het bij de terminal ophalen van een container. Alleen een via de Vertrouwensketen geautoriseerde vervoerder kan zijn komst bij de terminal voormelden en daar vervolgens terecht. Het gebruik van voor misbruik gevoelige pincodes stopt.

Meer weten?

Contact de expert

Antoinette Vels

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.