eFTI-verordening
Digitalisering van transportdocumenten: wat je moet weten over de eFTI-verordening.

Wat is de eFTI-verordening?
De eFTI-verordening (Verordening (EU) 2020/1056) is een Europese wet die bedrijven en overheden helpt om transportdocumenten elektronisch uit te wisselen. eFTI staat voor ‘electronic Freight Transport Information’. Met deze verordening wil de Europese Unie een einde maken aan de papierberg in het goederenvervoer en het proces moderniseren, uniform maken en efficiënter laten verlopen.
Waarom is de eFTI-verordening nodig?
Tot nu toe zijn papieren vrachtbrieven, vergunningen en andere documenten nog steeds de standaard bij controles en in logistieke processen. Dit levert vertraging, fouten en extra kosten op. Daarnaast is de afhankelijkheid van fysieke documenten niet duurzaam en belemmert het de verdere digitalisering van de logistieke keten.
De Europese Commissie heeft met eFTI ingezet op:
- Minder administratieve lasten voor bedrijven;
- Snellere en efficiëntere communicatie tussen bedrijven en autoriteiten;
- Meer transparantie en betere handhaving;
- Stimulering van innovatie in de logistieke sector.
Wanneer is de eFTI-verordening gestart?
De verordening is op 20 augustus 2020 officieel van kracht geworden. Daarmee heeft Europa het startschot gegeven voor een grote digitale omslag in de transportsector. De praktische implementatie verloopt echter in stappen, om bedrijven en overheden de tijd te geven zich aan te passen. In Nederland is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor de implementatie van de eFTI verordening.
Waar staan we nu?
Het tijdspad van de eFTI-verordening ziet er als volgt uit:
- 20 augustus 2020: Verordening treedt in werking.
- 2020-2024: De Europese Commissie werkt samen met lidstaten en sectorpartijen aan technische specificaties (via gedelegeerde en uitvoeringshandelingen).
- Op 20 december 2024 heeft de Europese Commissie de Implementing Act voor overheden (systemen bevoegde autoriteiten en nationale eFTI gate) gepubliceerd. In de eFTI-regeling is opgenomen dat 30 maanden na deze publicatie, de bevoegde overheden verplicht zijn om eFTI data elektronisch te accepteren. Dit betekent dat marktpartijen met ingang van 9 juli 2027 het recht hebben om vrachtinformatie elektronisch beschikbaar te stellen aan bevoegde autoriteiten tijdens controles.
- Nu: Op basis van de vastgestelde specificaties voor de overheden is het Ministerie van IenW gestart met de voorbereidingen van de IT-realisatie van de nationale eFTI gate in Nederland. Een IT-leverancier is geselecteerd en nadere afspraken over de realisatie en beheer van de eFTI gate worden nu gemaakt. Het projectteam doet dit in nauwe samenwerking met de betrokken bevoegde autoriteiten (ILT, Politie, Koninklijke Marechaussee, Rijkswaterstaat en havenautoriteiten) zodat ook zij tijdig de voorbereiding en realisatie van de IT-voorzieningen gereed hebben.
- 9 juli 2027: Overheden zijn verplicht om eFTI-gegevens te accepteren. Dat betekent dat elektronische vrachtgegevens bij controles geaccepteerd moeten worden.
Wat zijn de voordelen voor je organisatie?
- Efficiëntie: Minder papier, snellere controles, minder oponthoud.
- Kostenbesparing: Minder administratieve afhandeling en archivering.
- Innovatie: Eenvoudiger gebruik van digitale supply chain-oplossingen.
- Concurrentievoordeel: Digitale bedrijven zijn aantrekkelijker voor partners en opdrachtgevers.
Wie zijn de belangrijkste betrokken partijen?
- Logistiek dienstverleners en transportbedrijven: Zij moeten zorgen dat hun digitale systemen voldoen aan de eFTI-eisen, of aansluiten op gecertificeerde eFTI-platforms.
- Overheden (douane, inspectiediensten, politie): Zij moeten systemen aanpassen om elektronische informatie te kunnen ontvangen en controleren.
- eFTI-platforms en ICT-aanbieders: Ontwikkelen de digitale infrastructuur en tools om gegevens veilig en interoperabel te delen.
- De Europese Commissie: Stelt de kaders en controleert de uitvoering.
Conclusie
De eFTI-verordening biedt kansen voor de logistieke sector, maar vraagt ook om tijdige actie en goede voorbereiding. Transportbedrijven en logistiek dienstverleners die nu investeren in digitale systemen, verstevigen hun concurrentiepositie én dragen bij aan een efficiënter, duurzamer en toekomstbestendig goederenvervoer in Europa.
Standpunt TLN
De implementatie van de eFTI-verordening biedt voordelen voor zowel het bedrijfsleven als overheden. De uitwisseling van transport gerelateerde informatie zal bij een goed invoering efficiënter en duurzamer gaan. De invoering van de eFTI gaat niet vanzelf en vraagt aanpassingen werkprocessen en IT-systemen van overheden en bedrijven. Van belang hierbij is dat een gelijk speelveld behouden blijft en de implementatie niet leidt tot hoge lasten bij het bedrijfsleven.
De Europese Commissie wordt bij de uitwerking en implementatie van de eFTI-verordening ondersteund door het Digital Transport and Logistics Forum (DTLF). DTLF is een Europees forum waarin publieke en private partijen uit de transport- en logistieke sector samenwerken om de digitale uitwisseling van informatie in het goederenvervoer te verbeteren. TLN is vertegenwoordigd in het DTLF om de belangen van de logistiek dienstverleners te behartigen
Voor meer informatie over de eFTI verordening of DTLF kan je contact opnemen met Wout van den Heuvel (wvdheuvel@tln.nl).