Paying attention to some paperwork

Training Omgaan met Algemene voorwaarden

Wie kent ze niet: de kleine lettertjes? Iedereen heeft er mee te maken, maar niemand lijkt ze te lezen. Dat is gevaarlijk. Want die kleine lettertjes – in formele taal: de algemene voorwaarden – verdelen de risico’s tussen jou en je leverancier/dienstverlener. En dat gebeurt niet altijd op even eerlijke wijze.

Inhoud

Stel je eens voor: een van je klanten, waar je nog geld van tegoed hebt, gaat failliet. Wat nu? Je maakt gebruik van algemene voorwaarden waarin het pand- en retentierecht voor je is geregeld. Daarmee heb je een groot voordeel ten opzichte van de andere schuldeiser. Ook al heb je geen schriftelijke overeenkomst met de klant, onderaan de facturen staat welke algemene voorwaarden je gebruikt. Gelukkig! Of toch niet…

Een verwijzingstekst onderaan de facturen is niet voldoende om de algemene voorwaarden van toepassing te verklaren. In het voorbeeld hierboven kan dat betekenen dat je toch geen pand- en retentierecht heeft, waardoor je onderaan de lijst met schuldeisers komt. De kans dat de openstaande schuld alsnog betaald wordt is hierdoor zeer klein.

De training ‘Omgaan met Algemene voorwaarden’ helpt je bij het herkennen én (her)verdelen van de risico’s tussen jou en je leverancier/dienstverlener.

Voor wie is deze training bedoeld?
De training is met name interessant voor commercieel managers (inkoop/verkoop), bedrijfsjuristen, directeur-eigenaren en iedereen die zich bezighoudt met contractonderhandelingen, claimbeheer en/of schadeafwikkeling.

Wat is het doel van de training?
De training zorgt ervoor dat je bekend bent met de mogelijkheden en risico’s van algemene voorwaarden, je zelf kan bepalen of ze van toepassing zijn en je kan voor je eigen organisatie beoordelen of je bedrijfsvoorwaarden nodig hebt. Verder zorgt de training ervoor dat je op hoofdlijnen bekend bent met de meest gangbare algemene voorwaarden.

In het tweede deel worden één of meerdere praktijkvoorbeelden behandeld. Hiervoor zullen wij je vragen jullie algemene voorwaarden of een set algemene voorwaarden van jullie contractspartij(en) mee te nemen.

Programma

Tijdens de 1-daagse training ‘Omgaan met Algemene voorwaarden’ wordt op begrijpelijke wijze, en voorzien van voorbeelden, ingegaan op onder andere de volgende vragen:

  • Wat zijn algemene voorwaarden en hoe zorg ik dat ze van toepassing zijn?
  • Welke algemene branchevoorwaarden zijn er en wat is hét kenmerkende verschil?
  • Wat mag je allemaal wel en wat niet regelen in de algemene voorwaarden?
  • Op welke onderwerpen in de algemene voorwaarden (van de wederpartij) moet je alert zijn?
  • Hoe zit het met de algemene voorwaarden als je internationaal zakendoet?
  • Welke rechter in welk land is bevoegd als partijen er zelf niet uitkomen met betrekking tot de algemene voorwaarden?
  • Hoe kun je de algemene voorwaarden gebruiken voor het pand- en retentierecht?

Om praktijkvoorbeelden te kunnen behandelen, zullen wij je vragen om jullie algemene voorwaarden of een set algemene voorwaarden van jullie contractspartij(en) mee te nemen.

Investering

De training ‘Omgaan met Algemene voorwaarden’ kost voor TLN-leden €319,- excl. btw. Niet-leden betalen voor de training €410 excl. btw.

Contact

Vragen? Neem contact op met team opleidingen:

  • Mariska den Boef (inhoudelijk) via 06-40608856
  • Krista Waleboer (organisatie) via 06-36301369

Mailen kan naar opleidingen@tln.nl

Agenda: Data en locaties

Agenda & aanmelden

Deze opleiding vindt op diverse locaties plaats. Ook wordt deze training incompany verzorgd. Meer informatie hierover? Neem contact op met opleidingen@tln.nl.