Den Haag toont interesse in stadshubconcept

De Haagse wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid) nam onlangs de bluepaper ‘Kritische succesfactoren voor een stadshub’ in ontvangst. In de Hofstad bestaat veel interesse voor duurzame concepten zoals de stadshub.

​De gemeente Den Haag kijkt op dit moment, samen met leden van TLN, naar mogelijkheden om een stadshub aan de rand van de stad te realiseren, om vanuit daar lading te bundelen en met schone voertuigen de stad in te gaan. De overhandigde bluepaper (Bluepaper City Distribution - Thuiswinkel.org, TLN en Prologis) is daarbij van grote waarde; het toont de succesvolle randvoorwaarden van een stadshub.

Bijzonder convenant

Van Tongeren ontving de bluepaper uit handen van TLN-directeur Jan Boeve, die verheugd is over de volgende stap die de gemeente Den Haag heeft gezet in de verduurzaming van de stadslogistiek. ‘Iets minder dan een jaar geleden waren we ook in Den Haag bijeen. Toen om het Convenant Stedelijke Distributie (Convenant Haagse binnenstad: schone bevoorrading vanaf 2025) te ondertekenen dat moet leiden tot slimmere, schonere en efficiëntere stadslogistiek in Den Haag. Bij die ondertekening gaf ik aan dat dit convenant bijzonder is en dat vind ik nog steeds. De gemeente en alle rechtstreeks betrokken partijen zitten aan tafel, denken mee en komen met goede oplossingen die de leefbaarheid en luchtkwaliteit van Den Haag verbeteren. Een stadshub kan hieraan zeker een bijdrage leveren.’

Zero emissie logistiek

Dat de gemeente Den Haag al goed op weg is, blijkt ook uit het feit dat de stad daadwerkelijk schoner is gaan bevoorraden dan een jaar geleden. Zo zijn vervoerders en logistiek dienstverleners nú al bezig zijn met zero emissie logistiek, onder andere door pakketten voor consumenten en bedrijven met elektrische (bak)fietsen te bezorgen, waar mogelijk samen te werken en zendingen zoveel mogelijk te bundelen.

Duidelijkheid voor de toekomst

Op de dag van de overhandiging lanceerde de gemeente Den Haag ook een website met duurzame succesverhalen. Vooral bedoeld ter inspiratie, maar ook met praktische informatie over het convenant. ‘Ondernemers krijgen hierdoor zicht op de toekomst. En die duidelijkheid is belangrijk: dan kunnen ze zich goed en tijdig voorbereiden’, aldus Boeve.

Meer weten?

Contact de expert

Anne-Marie Nelck

Clustermanager distributie