Afval
Het vervoer van afval een aparte tak binnen de logistiek. Als vereniging en belangenbehartiger delen TLN en haar leden kennis, expertise en geeft TLN toegang tot relevante diensten en producten.
Het beheer van afvalstoffen start bij het ontstaan en gaat via inzameling en transport uiteindelijk naar de eindverwerking. Voor het inzamelen en transporteren van afvalstoffen, is diverse regelgeving van toepassing, zowel nationaal als internationaal.
Wetgeving nationaal
Begeleidingsbrief
Voor het nationaal vervoer van losgestorte goederen is er geen verplichting voor een vrachtbrief, tenzij het om afvalstoffen gaat. Hiervoor is een speciale begeleidingsbrief voor afvalstoffen verplicht. Hoewel de wet aangeeft dat dat een papieren versie moet zijn, is ontheffing mogelijk voor een digitale versie. Deze ontheffing moet worden aangevraagd bij het LMA (Landelijk Meldpunt Afvalstoffen). Wil je ook dat de gegevens op de brief op elektronische wijze worden uitgewisseld met andere schakels in de keten, is er een Open IT standaard ontwikkeld, de Elektronische Begeleidingsbrief Afvalstoffen (EBA), beheerd door www.sutc.nl.
Ieder bedrijf dat afvalstoffen inzamelt, transporteert, hierin bemiddelt of handelt moet geregistreerd zijn op de zogenaamde VIHB-lijst. Deze lijst wordt beheerd door de NIWO. Voor bedrijven die afvalstoffen op hun locatie ontvangen voor opslag, overslag of verwerking geldt een meldingsplicht. Maandelijks moeten alle ontvangen vrachten gemeld worden bij het LMA.
Meer informatie over wie zich hiermee bezighoudt? Bekijk de pagina van de deelmarkt afvalstoffentransport.
Wetgeving internationaal
Er zijn in principe geen open grenzen in de EU, en daarbuiten, voor het vervoer van afvalstoffen. De verordening die het grensoverschrijdend vervoer van afval regelt is de EVOA. Deze verordening kent voor ongevaarlijk afval dat nuttig wordt toegepast een simpele procedure (voorgeschreven documentatie) en voor gevaarlijke afval een aparte kennisgevingsprocedure, waarbij explicitiet toestemming moet worden verleend door alle betrokken landen. Daarnaast kan het zijn dat iedere EU-lidstaat nog aanvullende regels stelt voor het transport binnen de landsgrenzen, vergelijkbaar met onze nationale VIHB-registratie. Van de meest relevante landen hebben wij op de verdiepingspagina’s hieronder specifieke en actuele informatie staan.
Meer weten over internationaal afvalstoffentransport? Bekijk de landeninformatie pagina.