Cruciale terugsluis vrachtwagenheffing gaat door 

Op 19 september heeft het demissionaire kabinet de nieuwe begroting voor 2024 gepresenteerd. Ook voor de transport- en logistieke sector hebben de nieuwe begrotingsplannen gevolgen.  

TLN Prinsjesdag 2020 deel 2

Bezuiniging Mobiliteitsfonds
Een van de grootste budgettaire verschuivingen die de transport en logistieke sector direct gaat raken is de eerder aangekondigde bezuiniging van twee miljard euro op het Mobiliteitsfonds. Deze bezuiniging volgt op een eerdere bezuiniging van vier miljard euro. Al eerder trok Transport en Logistiek Nederland (TLN) aan de bel dat er te weinig geld  is om de infrastructuur in Nederland te onderhouden. Uit onderzoek blijkt dat het beroepsgoederenvervoer per jaar 1,7 miljard euro schade oploopt. Door extra kortingen loopt de schade naar verwachting verder op. 

Terugsluis gaat door
Er is wel goed nieuws voor ondernemers die vaart willen maken met de omschakeling naar zero-emissievoertuigen. TLN pleit al jaren voor meer middelen voor verduurzaming van de transportsector en is verheugd dat de zogenaamde terugsluis van de vrachtwagenheffing volgend jaar beschikbaar komt. Door deze voorfinanciering kunnen ondernemers  hierdoor al in 2024 gebruik maken van financiële middelen om te verduurzamen ondanks dat de vrachtwagenheffing pas in 2026 ingevoerd zal worden. Dit is cruciaal voor de verduurzaming van de transportsector, omdat ondernemers nu investeringsbeslissingen moeten kunnen maken voor een duurzame toekomst. Het gaat in 2024 om 55 miljoen euro voor onder andere de aanschaf van elektrische vrachtauto’s. Dat is een waardevolle stap in de goede richting maar als budget voor de afgesproken verduurzamingsopgave ontoereikend. TLN houdt ondernemers op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen over dit fonds, zodra deze in detail wordt uitgewerkt. 

Manifest
Door de val van het kabinet zijn de volgende Kamerverkiezingen in november. TLN heeft met een manifest de belangrijkste zaken voor de logistieke sector in Nederland op een rijtje gezet. Dit manifest biedt ook tijdens de begrotingsbehandeling in de Kamer cruciale informatie voor Kamerleden om Nederland bereikbaar te houden. 

Toelichting demissionair minister Mark Harbers
In de nieuwste aflevering van TLN Talk praten we met demissionair minister Mark Harbers verder over bovenstaande onderwerpen. Aflevering bekijken? Klik hier.