Efficiëntere stadslogistiek door gebundelde inkoop

Om steden efficiënt, slim en duurzaam te bevoorraden is het belangrijk om het aantal transportbewegingen zo laag mogelijk te houden. Om dat te realiseren is een belangrijke rol weggelegd voor inkopers, onderstreept een recent rapport van de Hogeschool van Amsterdam.

Binnenstad20Utrecht-1

Het rapport ‘Stappenplan voor de inzet van inkoop als instrument voor duurzame stadslogistiek’ is bedoeld om grote inkopers praktische handvatten te bieden om de inkoop te gebruiken als een instrument om zero-emissie stadslogistiek te versnellen.

Waarde
Hoewel het rapport vooral is bedoeld voor inkopers en ontvangers van goederen, kan het ook van waarde zijn voor logistiek dienstverleners, legt Anne-Marie Nelck van TLN uit: “Als is het maar om je eens in de rol van de klant of ontvanger te verplaatsen. Grotere instellingen zoals overheden, universiteiten of ziekenhuizen hebben soms wel tientallen inkopers, of verschillende inkoopdivisies die zijn ingedeeld op productgroepen. Waardoor de inkoop en soms ook de bevoorrading inefficiënt kan zijn.”

Ga in gesprek
En waar bij grote instellingen het overzicht en de noodzaak van efficiëntie soms ontbreken, is dat voor transporteurs dagelijkse kost. Nelck adviseert vervoerders dan ook om die kennis en ervaring te gebruiken. “Kom je als vervoerder bijvoorbeeld meerdere keren per week bij een klant, met steeds verschillende ladingen, dan kan dit misschien ook gebundeld en in één keer. Wacht dan niet af tot dat klanten jou benaderen, maar neem zelf een actieve rol,” roept Nelck op. “Er zit een hoop kennis bij logistieke dienstverleners, gebruik die ook. Neem contact op met je verladers en de ontvangers en ga het gesprek aan om te zien of het nog slimmer en efficiënter kan”.