Emotie aan de keukentafel

Vrijwel ieder familiebedrijf krijgt ermee te maken: hoe zit het met de opvolging door een of meerdere kinderen? Je kunt het maar beter goed geregeld hebben. Er is het nodige te bepraten. In dit artikel ook informatie over een speciale training voor TLN-leden.

Specifiek aan overname in het familiebedrijf is de emotie. Dat zegt Richard Boonman van adviesbureau Claassen, Moolenbeek & Partners. Hij begeleidde afgelopen jaren meerdere overdrachten in familiebedrijven. Bij het gesprek aan de keukentafel met ouders en kinderen spelen emoties en individuele belangen vaak een grote rol. Soms worden ze uitgesproken, soms niet. Ook de onuitgesproken gevoelens moeten wat betreft Boonman boven tafel.

Openheid
Vaak is er sprake van een gezin met meerdere kinderen. Wat wordt hun rol en wat doe je met de kinderen die niet in het bedrijf willen? Hebben de ouders na overdracht voldoende middelen om onbekommerd hun leven voort te zetten? Iedere situatie is anders. ‘Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen met dezelfde agenda aan tafel zit. Openheid is van belang’, aldus Boonman. ‘Iedereen moet aan die keukentafel plaatsnemen.’

Aandelen
Wil je de overname in een keer doen of gefaseerd? Dat heeft ook met de financiële positie van de ouders te maken. En wat als het bedrijf het veel beter doet dan verwacht? Kan degene die geen aandelen heeft verworven later nog aan de bel trekken? ‘Het zijn zo maar een paar essentiële vragen die op tafel moeten komen’, zegt Boonman.

Strategie
Het is verstandig je goed voor te bereiden. Vaak moet de overnamekandidaat nog groeien in bepaalde competenties. Het is ook belangrijk dat die een strategie heeft voor het bedrijf. Waar wil hij of zij over vijf jaar staan? De overdracht is een mooi moment om daar over na te denken.

Financiering
aarna komt het technische deel. Boonman: ‘De financiële waardering van het bedrijf moet goed worden gedaan. De fiscus vindt er ook iets van. Maak je gebruik van de bedrijfsopvolgingsregeling? Moet er externe financiering geregeld worden of lenen ouders het overnamebedrag terug aan het bedrijf? Allemaal technische uitwerking. Maar het begint met openheid.’

Training ‘Bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf’
Als opvolger sta je voor belangrijke keuzes en vragen. Speelt het vraagstuk bedrijfsopvolging voor jou en wil je hier meer over weten zodat je goed bent voorbereid. Dan komen we graag met je in contact!
TLN Opleidingen ontwikkelt een training ‘Bedrijfsopvolging en wij horen graag wat jij van een training verwacht. Interesse of wil je meer informatie? Mail naar opleidingen@tln.nl en Linda Waasdorp of Jacqueline Persoon neemt contact met je op.