Minister Harbers brengt bezoek aan Logistieke Alliantie

Op maandag 13 september heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een bezoek gebracht aan de Logistieke Alliantie (LA). Hij sprak hier met een afvaardiging van de LA waaronder TLN, evofenedex en KBN over het belang van logistieke stromen en hoe we deze steeds efficiënter en duurzamer kunnen maken.

alliiantie 5

Het bezoek vond plaats bij het Alpherium, een binnenvaartterminal in Alphen aan den Rijn. Zeeman en Heineken, die de terminal gebruiken voor vervoer naar de Rotterdamse haven over het water, lieten de minister zien welke stappen zij zetten op gebied van duurzaamheid en digitalisering. Door slimme onderlinge afstemming ontstaat er een samenwerking waarbij de export- en importstromen van beide partijen wordt gecombineerd. Daarmee wordt leegvaart voorkomen.

Ook stond het actieprogramma van de LA op het programma. Hierin hebben alle aangesloten partijen, waaronder Transport en Logistiek Nederland, afspraken gemaakt om gezamenlijk de transitie in te zetten op het gebied van klimaat en duurzaamheid, werk en veiligheid,  innovatie en infrastructuur. De Logistieke Alliantie liet de minister zien dat geen enkele sector die slag alleen kan maken. ‘Het een noodzaak onze krachten te bundelen. Goederenvervoer is de ruggengraat van onze economie en belangrijk voor het goed functioneren van de maatschappij’, aldus voorzitter van de LA Steven Lak. Minister Harbers benadrukte ook de gezamenlijkheid van deze opgave.

De Logistieke Alliantie bestaat uit 17 partijen: Transport en Logistiek Nederland, evofenedex, VNO-NCW, MKB Nederland, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, ProRail, NVB, ORAM, Vereniging van Waterbouwers, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Binnenvaart Nederland, Vereniging Rotterdamse Cargadoors, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Air Cargo Netherlands, Deltalinqs en Schiphol. Met elkaar vormen zij een groot netwerk van Nederlandse organisaties die hun krachten hebben gebundeld om de handel en logistiek te versterken.