Onderhoud aan Roertunnel en Tunnel Swalmen (A73)

Vanaf 14 juli tot 4 september 2023 zijn de Roertunnel en de Tunnel Swalmen op de A73 vanwege groot onderhoud afgesloten. De A73 is een cruciale noord-zuidverbinding tussen Venlo (knooppunt Zaarderheiken) en de A2 bij Echt-Susteren (knooppunt Het Vonderen). Dagelijks maken bijna 50.000 voertuigen gebruik van de tunnels. Er worden onder meer kleinere ventilatoren opgehangen. Op termijn kan hierdoor de doorrijhoogte van de tunnel vergroot worden.

A73

De tunnels zijn in 2008 opengesteld voor verkeer en inmiddels is een deel van de technische systemen toe aan vervanging. Denk aan de ledverlichting, camera’s, omroepinstallatie, intercom, tunnelventilatie en het systeem voor hoogtedetectie. Ook wordt het asfalt in de tunnels vervangen. In de beginjaren waren er heel veel tunnelsluitingen door ‘te hoge’ vrachtauto’s. Feitelijk waren deze vrachtauto’s meestal niet te hoog, maar waren de tunnels te laag (sinds 2006 regelt de tunnelwetgeving dat een tunnel tenminste 4,20 m hoog moet zijn en deze tunnels waren slechts 4,10 m hoog). Vrachtauto’s werden gedetecteerd door de hoogtedetectiesystemen. In de meeste gevallen ging het dus niet om te hoge vrachtauto’s maar om klapperende of opbollende dekzeilen.

Na aandringen van TLN heeft Rijkswaterstaat een aantal jaren geleden de ventilatoren iets hoger gehangen. Hierdoor nam het aantal tunnelsluitingen al fors af. Bij de aanstaande renovatie worden er voorbereidingen getroffen om de doorrijdhoogte in de tunnel aan te passen. Het volgende grootte onderhoud dat gepland staat tussen 2030 en 2032 wordt de doorrijdhoogte aangepast. Dan krijgen de Roertunnel en de Swalmentunnel een vrije doorgang van 4,70 m. Die hoogte is bij nieuwere tunnels, zoals die in Maastricht, gebruikelijk. Met deze doorrijhoogte zullen de hoogtemeldingen en onverwachte sluitingen verleden tijd zijn.

De sluitingsdata:

  • van vrijdag 14 juli 21.00 tot vrijdag 4 augustus 21.00 uur zijn de A73-tunnels in noordelijke richting, van Maastricht naar Venlo, dicht.
  • de tunnels zijn van vrijdag 4 augustus 21.00 tot zaterdag 5 augustus 09.00 uur in beide richtingen volledig dicht.
  • van zaterdag 5 augustus 09.00 tot vrijdag 25 augustus 21.00 uur zijn de A73-tunnels in zuidelijke richting, van Venlo naar Maastricht, dicht.
  • de tunnels zijn van vrijdag 25 augustus 21.00u tot maandag 28 augustus 06.00 uur én van vrijdag 1 september 21.00u tot maandag 4 september 06.00 uur in beide richtingen volledig dicht.

 

Tijdens de werkzaamheden zijn er regionale en lokale omleidingsroutes. Over de bereikbaarheid van Roermond en omgeving én de verwachte hinderlocaties is meer informatie te vinden op de website van Midden-Limburg Bereikbaar.