Zeehavenlogistiek-2

Vacature Senior Adviseur Douanezaken / Secretaris Fenex (32-40 uur)

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor wegtransportbedrijven, expediteurs en logistiek dienstverleners. Wij staan voor beweging en vooruitgang. Voor zowel de logistieke keten, als voor jou en jouw ontwikkeling.

Wat doen wij?

Wij behartigen de belangen van onze leden op (inter)nationaal, regionaal en lokaal niveau en we zetten ons in voor een sociale, rendabele en duurzame sector. TLN maakt ruimte voor ondernemen en biedt leden producten en diensten zoals opleidingen en trainingen voor gericht ondernemerschap en voor hun ontwikkeling. TLN is partner bij de onderhandelingen voor de cao binnen de sector transport en logistiek, waar zo’n 160.000 medewerkers werkzaam zijn.

Onze leden zijn zowel kleine transportondernemingen, expediteurs als grote logistieke dienstverleners uit verschillende deelmarkten en kringen. Net als de verscheidenheid van onze leden zijn, streven we als organisatie ook naar een divers personeelsbestand en hechten wij grote waarde aan diversiteit en inclusie.

Fenex

Bij TLN kennen we deelmarkten, die zich vooral richten op de bevordering van netwerken van specifieke ledengroepen, waarvan Fenex er één is. Fenex bestaat al meer dan 100 jaar als vereniging en belangenbehartigingsorganisatie van zo’n 400 ondernemingen. Sinds 2013 zijn de werkorganisaties van TLN en Fenex samengevoegd. Door een bundeling van kennis, dienstverlening en belangenbehartiging ontstond een nieuwe organisatie die voor de belangen van zo’n 4500 transport logistieke- en expeditiebedrijven opkomt. Fenex kent als vereniging een eigen bestuur, bestaande uit 9 vertegenwoordigers vanuit de sector. Alle leden van Fenex zijn ook lid van TLN.

Onze kernwaarden: Zo doen we dat bij TLN!

Toegewijd aan TLN en onze leden streven onze mensen ernaar om zich dagelijks in te zetten voor het behalen van onze doelstellingen. Eigenaarschap betekent dat je je verantwoordelijk voelt voor de doelen van TLN en dat je alles doet wat binnen je mogelijkheden ligt om deze doelen te bereiken. We verwachten van onze medewerkers dat ze Ambitieus zijn door onder andere te blijven werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. We vinden het vanzelfsprekend dat onze medewerkers met verstand van zaken aan de slag gaan en dat kennis actief wordt benut. Deze kernwaarden zijn belangrijk voor onze gezamenlijke cultuur: zo doen we dat bij TLN! En die cultuur is belangrijk voor ons werkplezier, onze dienstverlening naar de leden, ons succes en voor een consistente reputatie. Dagelijks werken daarom zo’n 100 collega’s in het land of vanuit ons recent vernieuwde kantoor in Zoetermeer volgens deze kernwaarden. Onze kerncompetenties zijn: leidend, nieuwsgierig, verbindend, kundig, betrouwbaar en bruisend!

Jij & TLN

Je hebt als Senior Adviseur Douanezaken een leidende rol in de transitie van TLN naar een kennisautoriteit voor stakeholders en toekomstgerichte gids voor leden op het gebied van robuuste logistieke ketens met alle schakels. Je werkt intensief samen in een klein team van medewerkers die zich specifiek bezighouden met ondersteuning van de leden van Fenex. Je bent een belangrijke ‘linking pin’ tussen de aaneengesloten leden en controlerende en regelgevende instanties, op met name internationaal en lokaal niveau. Jij houdt je bezig op strategisch niveau van de douane problematiek. Je werkt intensief samen met de andere Fenex adviseurs, zonder hiërarchische zeggenschap ben je de ‘primus inter pares’. Je maakt deel uit van het team Marktspecialisten van TLN. Hier maken alle deelmarktsecretarissen onderdeel van uit en je rapporteert aan de coördinator Marktspecialisten, die op haar beurt rapporteert aan een Directielid.

Je onderhoudt nauw contact en overlegt met relevante instanties, zoals de Belastingdienst, Douane, andere inspectiediensten en betrokken ministeries. Je bent in staat de vertaalslag te maken van wet- en regelgeving en beleidsvoornemens naar de praktijk van bedrijven. Hierbij houd je de (midden)lange termijnvisie in de gaten en onderneemt actie als de uitvoering in de praktijk voor bedrijven problemen oplevert. Je levert proactief input bij regelgeving die nog ‘in de maak is’ en probeert waar mogelijk het proces te beïnvloeden om dit om te buigen tot iets dat werkbaar is voor de ondernemers. Een belangrijk contact is de Europese koepelorganisatie omdat daar het grootste gedeelte van de douaneregelgeving van afkomstig is.

Vanuit TLN neem je als Senior Adviseur Douanezaken ook de functie van Secretaris van Fenex in. Je bent verantwoordelijk voor het coördineren van de dienstverlening aan de aaneengesloten leden. Je stelt de beleidsplannen van het bestuur van Fenex op en stemt daarover af met betrokkenen. In deze rol draag je zorg voor een goede zichtbaarheid van Fenex, en je draagt bij aan de ledengroei en de ledentevredenheid.

Wat breng je mee?

 • Afgeronde relevante HBO/WO-opleiding (bijvoorbeeld Rechten, Politicologie, Bestuurskunde of Economie).
 • Goed gevoel voor interne- en externe bestuurlijke verhoudingen. Je kan goed omgaan met soms tegengestelde belangen en de rol van ‘linking pin’ gaat jou goed af.
 • Minimaal 10 jaar werkervaring op het gebied van douanezaken, bijvoorbeeld in de politiek, overheid, consultancy of bij voorkeur in een brancheorganisatie.
 • Een relevant netwerk op het vlak van douane, je wordt gezien als de kennisautoriteit op dit gebied.
 • Je bent in staat om een visie te ontwikkelen en strategisch te denken.

Jouw competenties

 • Netwerker en verbinder.
 • Overtuigingskracht en omgevingsbewustzijn.
 • Inlevingsvermogen, je hebt een passie voor dit vak en wil je volledig inzetten voor de gestelde doelen.
 • Organisatiesensitiviteit, je rapporteert helder en schept orde.
 • Proactief zelfsturend, je kan goed intensief samenwerken en bevordert de ontwikkeling van jouzelf en die van anderen.
 • Communicatief van uitstekend niveau, je schakelt snel naar verschillende niveaus en omgevingen.

Uitstekende beheersing van de Nederlandse en een zeer goede kennis van de Engelse taal.

Wat biedt TLN jou?

 • Veel mogelijkheden voor ontwikkeling en groei.
 • Een veelzijdige functie voor 32-40 uur per week.
 • Fulltime salaris tussen de € 5.000,- en € 7.500,- bruto per maand.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, met onder andere:
  • Ruime reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer en zakelijke kilometers.
  • Premievrij pensioen.
  • Een aanvullende WGA-hiaat verzekering en een aanvullende ongevallenverzekering.
  • Collectieve ziektekostenverzekering.
  • Faciliteiten voor thuiswerken (bureau, -stoel, tweede scherm).
  • Ruime thuiswerkvergoeding.
  • Gezonde (en gedeeltelijk gesponsorde) lunch in ons bedrijfsrestaurant.
  • Deelname aan bedrijfsfitness (Fit 20) onder werktijd op kantoor.
  • Een gezellige personeelscommissie die diverse activiteiten organiseert.

Kies voor beweging, kies voor TLN

Zin om bij ons aan de slag te gaan? Wij hebben deze vacature exclusief uitbesteed aan Signium. Voor vragen kun je contact opnemen met Vincent Thunnissen via telefoonnummer 06-28226226. Jouw sollicitatie met CV en motivatie kun je mailen naar vt@signium.nl.

Nadere informatie over Fenex kun je vinden op www.fenex.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.