Europese Commissie presenteert noodplannen voor no-deal-Brexit

De Europese Commissie (EC) heeft op 11 december 2020 haar noodplannen gepresenteerd in het geval van een no-deal-Brexit. Eind dit jaar loopt de transitieperiode af en als er voor die tijd geen handelsakkoord is gesloten zullen er ernstige verstoringen ontstaan. Om die zoveel als mogelijk te voorkomen heeft de EC gerichte noodmaatregelen voorgesteld.

Brexit strategy concept

Het Verenigd Koninkrijk (VK)  moet nog instemmen met deze voorstellen, net als de Europese Raad en Parlement. Gezien de korte tijdspanne wordt een besluit wel snel verwacht. De maatregelen zijn een beperkte tijd geldig en vervallen als er alsnog een akkoord wordt bereikt.

Noodmaatregelen
Voor het wegvervoer zijn de belangrijkste noodmaatregelen:

  1. Tot en met 30 juni 2021 mogen vervoerders nog gebruik maken van hun Eurovergunning. Een CEMT vergunning is tot en met 30 juni 2021 dus niet nodig.
  2. Bilateraal en transitovervoer zijn tot 1 juli 2021 mogelijk met de Eurovergunning
  3. Relevante EU-transportwetgeving zoals maten en gewichten, rij- en rusttijden, tachograaf en vakbekwaamheidsrichtlijn (code 95) blijft tot 30 juni 2021 van toepassing

 

Wat niet is geregeld in de noodmaatregelen:

  1. Derdelanden- en cabotagevervoer zijn per 1 januari 2021 wel verboden
  2. EU-vervoerders die een Engels vakdiploma inzetten om hun vakbekwaamheid aan te tonen in de EU kunnen dat vanaf 1 januari 2021 niet meer doen, want dit diploma verliest dan haar geldigheid.

 

Engelse vakdiploma’s
Dit laatste betekent onder meer dat Engelse vakdiploma’s, in het verleden behaald door Nederlandse vervoerders, niet meer geldig zijn vanaf 1 januari 2021. Aangezien relatief veel Nederlandse vervoerders destijds een Engels vakdiploma hebben behaald, wordt vanuit het Ministerie van IenW en de NIWO gewerkt aan een pragmatische oplossing, opdat deze vakbekwame personen niet opeens een nieuw vakdiploma moeten gaan halen.

Geïnteresseerden kunnen hier alle noodplannen lezen.

Vanaf vandaag is op onze homepage het Brexit-blog te vinden. Wil je op de hoogte blijven van de laatste Brexit-informatie in de transport- en logistieke sector, houd dan deze pagina in de gaten.