Merwedebrug dicht vanwege hitte

Vanaf 17.00 uur vanmiddag is de Merwedebrug in beide richtingen gesloten. Het staal in de brug zet vanwege de hitte uit. Om te voorkomen dat het beweegbare deel van de brug klem komt te zitten, kort Rijkswaterstaat dat stuk in. De brug blijft tot morgenochtend 08.00 uur dicht.

533913
bron: Rijkswaterstaat

Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen worden bruggen gekoeld. Volgens Rijkswaterstaat is alleen het koelen bij de Merwedebrug niet voldoende. Om schade te voorkomen wordt de brug onder handen genomen. De afsluiting heeft grote impact op het goederenvervoer. Het vrachtverkeer moet omrijden en loopt zo veel vertraging op. Vorig jaar zorgde aanhoudende hitte ook al voor problemen op de Merwedebrug.

Achterstallig onderhoud
Het tijdig en goed gepland onderhoud van bruggen is cruciaal, benadrukt TLN. Daarmee voorkom je dat spoedwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Transporteurs moeten er op kunnen vertrouwen dat het wegennet maximaal beschikbaar is, zonder onnodige afsluitingen voor het vrachtverkeer. Betrouwbare reistijden zijn noodzakelijk voor transportbedrijven, zodat goederen op tijd geleverd worden en er geen problemen ontstaan met de planningen. TLN blijft daarom aandringen op voldoende budget en een goede planning voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur.

Het verkeer wordt omgeleid via onderstaande routes.

Vanuit A27 Utrecht

  • Breda via A15 rechts via A2 Den Bosch en dan de A59
  • Breda van af A15 links Gorinchem via A15 links A16 en A59

Vanuit Breda

  • Utrecht via de A59, A16 richting Rotterdam en de A15 rechts richting Gorinchem
  • Utrecht via de A59 richting Den Bosch, A2 en de A15 links richting Gorinchem