Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Arbeidsmarkt

​​​Wat speelt er?

Door de ontgroening in Nederland is er een tekort aan jongeren, waardoor de instroom van nieuwe medewerkers onder druk staat. Door vergrijzing en de uitgestelde pensioendatum blijven oudere medewerkers langer in dienst, waardoor bij- en/of omscholen noodzakelijk wordt om hen gezond en aan het werk te houden. 

De arbeidsvraag en het arbeidsaanbod veranderen beide door diverse oorzaken, waaronder innovaties en vergaande specialisaties. Om die redenen zijn bekwame werknemers moeilijker of bijna niet te vinden.

Een oplossingsrichting is het bevorderen van talentontwikkeling bij de huidige medewerkers in de organisaties. Nieuwe competenties en actuele kennis zijn nodig. Het bijscholen van medewerkers is een continu proces, vanwege de aanhoudende veranderingen.

Wisselwerking

Zo stellen de innovaties in logistiek stellen steeds meer eisen aan het beroep van planner. TLN biedt daarom samen met NHTV en Boostlogix een speciale opleiding aan.

De opleiding geeft (ook toekomstige) planners de broodnodige upgrade om aan de huidige eisen van hun vak te kunnen blijven voldoen. De opleiding is zo ingericht dat planners de opgedane kennis en vaardigheden direct in de praktijk kunnen brengen bij hun werkgever.

Klik hier voor mee​r informatie over de opleiding Planner 2.0.

Wat vindt/doet TLN?

 • BBL-trajecten (middelbaar beroepsonderwijs): op MBO2 niveau is de chauffeur beroepsgoederenvervoer nationaal gezien een gewild beroep met goede kansen op de arbeidsmarkt.

TLN is van mening dat BBL-trajecten minstens behouden moeten blijven en waar mogelijk uitgebreid.

 • De overstap van leerling/student naar de arbeidsmarkt wordt steeds kleiner. De kosten voor de werkgever om een beginnend beroepsbeoefenaar in dienst te nemen zijn daardoor ook lager dan in andere sectoren.

Resultaten worden door TLN bereikt door op alle relevante niveaus in gesprek te blijven met verschillende partijen, zoals (bekostigde) onderwijsinstellingen en UWV. Het doel blijft om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te bevorderen. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook het Sectorinstituut Transport en Logistiek en het Sectorplan. ​

Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

   

  Gerelateerd aan dit onderwerp

  f5e5b38b-8567-4572-bc51-e9514d4aa975

   

  Arbeidsmarkt
  Code 95; Opleiding; Arbeidsvoorwaarden