Kabinet wil zeven wegenprojecten laten doorgaan ondanks stikstof

Zeven belangrijke wegenprojecten kunnen waarschijnlijk doorgaan dankzij maatregelen die het kabinet vandaag presenteerde. TLN vindt het goed dat het kabinet niet alleen oog heeft voor woningbouw, maar ook de belangen van het wegtransport meeweegt.

Men At Work sign closeup

​Eerder dit jaar luidde TLN de noodklok over de stagnatie van wegenprojecten vanwege het stikstofprobleem. Veel wegenprojecten stonden na de uitspraak van de Raad van State dit jaar op losse schroeven.​

​Zeven wegenprojecten

De zeven wegenprojecten waarvoor de vergunningverlening kan doorgaan zijn: A27/A12 Ring Utrecht, A1/A28 knooppunt Hoevelaken, A6 Almere-Lelystad, A4 Haaglanden, A58 Tilburg-Eindhoven, A27 Houten-Hooipolder en A58 Annabosch–Galder. TLN hoopt dat de kabinetsmaatregelen bestand zijn tegen eventuele procedures tegen de vergunningverlening.

Door onder andere de maximumsnelheid op autosnelwegen overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur en de ammoniakuitstoot via veevoer te verlagen, ontstaat volgens het kabinet voldoende ruimte om enerzijds de natuur te compenseren en anderzijds nieuwe projecten mogelijk te maken. Een gedeelte van deze ruimte zet het kabinet nu in om de zeven wegenprojecten mogelijk te maken.

MIRT-projecten die doorgaan dankzij stikstofmaatregelen.jpg