Samenwerking in de bouw stimuleren door serious gaming

Transporteurs, aannemers, leveranciers, gemeenten en onderwijsinstellingen laten ervaren wat de effecten zijn van innovaties in de keten bouwlogistiek. Met dat doel lanceert TNO deze maand in samenwerking met TLN, Bouwend Nederland, Hibin, Dura Vermeer, Volker Wessels en de Hogescholen van Utrecht en Amsterdam de serious game Bouwlogistiek@Work. Maak kennis met de game op 11 september.

Bouwlogistiek

De serious game wordt in de vorm van een workshop ingezet om samenwerking te stimuleren en bewustwording te creëren op het gebied van bouwlogistiek. Voor een goede bouwlogistiek is afstemming en medewerking binnen de keten cruciaal.

Digitaal spel
Bouwlogistiek@Work is een digitaal spel dat meerdere teams van twee spelers kunnen spelen in twee rondes. In de eerste ronde speelt het team de rol van uitvoerder van een bouwproject. De spelers moeten contracten afsluiten, bouwmaterialen inplannen en reageren
op gebeurtenissen. In de tweede ronde kruipt het team in de rol van ketenregisseur. Hierin ervaren de spelers wat de voor- en nadelen zijn van ketensamenwerking en informatie delen in de bouwlogistieke keten. De effecten worden gemeten op vier aspecten: doorlooptijd, kosten, aantal ritten en werkbelasting.

Flinke besparing
‘Het optimaliseren van logistieke processen is steeds belangrijker geworden in de bouw. Het doel van de serious gaming is dat het bijdraagt aan een flinke besparing op kosten, bouwtijd, hinder en schadelijke uitstoot. Dat bereik je alleen wanneer ketenpartijen de voordelen van onderlinge samenwerking zien’, aldus Paul van der Linde, secretaris van de deelmarkt bouwlogistiek bij TLN.

Kennismaken
Maak kennis met Bouwlogistiek@Work tijdens het Topsector Logistiek Congres op vrijdag 11 september a.s. In deze online sessie wordt een korte demo van Bouwlogistiek@Work gespeeld en ontdekken deelnemers hoe deze serious game in de praktijk kan worden toegepast door marktpartijen, de (lokale) overheid en onderwijsinstellingen.

Interesse?
Geïnteresseerd in serious gaming voor de bouwlogistiek? Neem voor meer informatie contact op met Meike Hopman (meike.hopman@tno.nl).