Diesel duurder dan vorig jaar

Alarmbellen rinkelden na de aanslag op Saudische olie-installaties. Er was grote angst voor verdere stijging van de olieprijs en daarmee ook hogere dieselprijzen.

Fuel gauge – diesel

​​De ruwe olieprijs vormt immers een belangrijk deel van de dieselprijs. Bijna twee weken na de aanslag​ lijken de effecten op de olieprijs toch wel mee te vallen. De schade wordt hersteld en de Saudische autoriteiten verzekerden dat de olieproductie aan het eind van de maand weer hersteld zou zijn. De olieprijs daalde daardoor weer sterk en de Brent-olie is nu nog maar enkele dollars duurder dan voor de aanslag. Ook de dieselprijs is sinds de aanval nauwelijks gestegen. Feit is wel dat de dieselprijs half augustus 7 eurocent steeg om van 21 t/m 23 september weer zijn hoogste waarde van dit jaar van € 1,2426 in te nemen.​

​2 procent duurder dan vorig jaar

Over de langere termijn is het beeld minder positief. De gemiddelde dieselprijs t/m 25 september bedroeg € 1,2004, en is daarmee 2 procent hoger dan de gemiddelde prijs over dezelfde periode van het vorige jaar.  Dat wordt vooral veroorzaakt door het feit dat de dieselprijs in de eerste vijf maanden van dit jaar aanmerkelijk hoger lag dan in 2018 ​(zie onderstaande afbeelding). En waar de dieselprijs vorig jaar vanaf half oktober sterk daalde is het voor dit jaar – gegeven de huidige geopolitieke situatie – nog maar afwachten of dit weer gaat gebeuren. Kortom, in deze voortdurende situatie van onzekerheid kunnen goede ​brandstofclausules hun waarde weer bewijzen.

Dieselprijs.png