Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Bedrijfsautomatisering

​​​Wat speelt er?

In de transportsector zijn ICT-toepassingen, zoals transportmanagementsystemen (TMS), warehousemanagement (WMS) en fleetmanagementssystemen (FMS) onmisbaar geworden.

Door het toepassen van ICT-oplossingen zijn de mogelijkheden van rit - en routeplanning, navigatie, tracking en tracing, communicatie, wagenparkbeheer, orderadministratie en financiële administratie sterk verbeterd.

Door technologische ontwikkelingen vindt er een steeds verdergaande integratie van de verschillende toepassingen plaats, waardoor de informatievoorziening in de gehele keten verbetert. Ontwikkelingen als Cloud Computing en Software as a Service bieden nieuwe en andere mogelijkheden voor zowel de ondernemers als de leveranciers. 

Wat vindt TLN?

De voordelen van de ICT zijn duidelijk. Goed gebruik van ICT-toepassingen verbetert het ondernemerschap en het rendement in de sector.

In elk bedrijf komt enige vorm van automatisering voor. Voor elk bedrijfsproces bestaan veel ICT-oplossingen variërend van apps voor mobiele apparaten tot volledige bedrijfsbrede ERP-oplossingen.

Het grote aanbod van verschillende producten en leveranciers maakt het moeilijk om de juiste keuze te maken bij aanschaf, het goed implementeren en gebruik maken van systemen en het koppelen en integreren van de systemen. Betere samenwerking tussen bedrijven en ICT-leveranciers, samenwerking ICT-leveranciers onderling en het gebruik maken van standaarden levert een sterke bijdragen aan succesvol omgaan met ICT.

Welke acties heeft TLN ondernomen?

TLN heeft zich als doel gesteld het creëren van randvoorwaarden om de ICT in de sector naar een hoger plan te tillen en daarmee het ondernemerschap te faciliteren. Concreet werkt TLN hieraan met het initiatief Papierloos Transport en de ontwikkeling van de elektronische vrachtbrief TransFollow.

Deze initiatieven faciliteren de sector om transportopdrachten, vrachtbrieven en facturen eenvoudiger elektronisch met elkaar uit te kunnen wisselen door gebruik te maken van (berichten) standaarden.

Rondleidingen en voorlichting 

TLN is jaarlijks aanwezig op beurs ICT & Logistiek met rondleidingen en voorlichting voor haar leden. Het vakblad Transport en Logistiek besteedt regelmatig aandacht aan het onderwerp ICT en in de ICT-specials verschijnen jaarlijks de resultaten van de TLN Automatiseringsenquête en de ICT leverancierslijst.

Mogelijkheden voor ondersteuning bij de selectie en implemantatiefase van ICT trajecten zijn beschikbaar via TLN Consultancy.

Waar staan we nu?

ICT is volop in ontwikkeling. Vanuit de markt komen er dagelijks nieuwe oplossingen en leveranciers bij. Het aanbod van beschikbare data vanuit het eigen bedrijfsproces maar ook vanuit externe bronnen en open data groeit explosief.

De complexiteit wordt hiermee groter maar de technieken om hiermee om te gaan zijn steeds beter en toegankelijker. ICT en informatie biedt daarmee volop kansen om de interne bedrijfsvoering te optimaliseren en het ondernemerschap te verbeteren. ​​

​Downloads

​In het magazine 'Nederland Logistiek' van juni 2019 verscheen een artikel over het Logistiek Vervoerdersplatform.
Bekijk het volledige​ a​rtikel.

Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

 

Gerelateerd aan dit onderwerp

 

Bedrijfsautomatisering
Transfollow