Overzicht sneltesten en aanbieders beschikbaar

Er zijn momenteel vijf sneltesten die in Nederland zijn goedgekeurd door het ministerie van VWS. De sneltesten van de Amerikaanse fabrikanten Abbot en Roche zijn hiervan de testen met de hoogste betrouwbaarheid.

rapid covid test – Corona sneltest

De sneltesten zijn iets minder nauwkeurig dan de PCR-test die nu wordt gebruikt waarbij 24 tot 48 uur duurt totdat je de uitslag hebt. Na een positieve uitslag wordt vaak alsnog een PCR-test gedaan. De commerciële aanbieders hebben vaak ook de reguliere PCR-test in hun aanbod waarvan de uitslag binnen 24 uur bekend is.

De sneltesten zijn zogenoemde antigeentesten. Zoals bij de PCR-test die tot nu is gebruikt, wordt met een wattenstaafje wat vocht uit de neus en keel afgenomen. Uit de test moet blijken of er viruseiwit (antigeen) aanwezig is. 15 minuten na afname is een positieve of negatieve reactie zichtbaar.

Waarschuwing
Het ministerie van VWS en het RIVM waarschuwen voor de serologische sneltesten. Deze zijn niet goedgekeurd omdat ze niet accuraat genoeg zijn. Lees hier meer over op de site van het RIVM.

Aanbieders van sneltesten en snelteststraten
Hieronder vind je een aantal websites waar aanbieders van sneltesten zijn te vinden. Deze lijst is echter niet compleet omdat het aantal aanbieders en ook het aantal sneltesten rap toeneemt. Zowel het ministerie van VWS als het RIVM raden aan zowel de (soort) test en de aanbieder ervan te checken op de website van het RIVM.

  • Bij de Hulptroepen Alliantie kunnen testen worden ingekocht. Deze testen kunnen onder andere worden afgenomen door Roamler Care. Leden van TLn krijgen 5% korting. Gebruik hiervoor de code TLNA2021.
  • Bij Snellertesten worden testen afgenomen in hun teststraat in Veenendaal.
  • Bij covidsnelteststraat.nl kunnen sneltesten worden afgenomen.
  • Medicorps verzorgt op verschillende locaties sneltesten, waaronder op locatie.
  • Bij testjesnelopcorona.nl kunnen sneltesten worden afgenomen. Leden van TLN ontvangen 10% korting via de kortingscode: TLNLID.
  • Arbodienst Medprevent, TIGRA en Spoedtest.nl zijn een samenwerking aangegaan om met een landelijke dekking voor alle werkgevers sneltesten aan te kunnen bieden aan haar medewerkers.